Petak, 29 Marta, 2024

TK četvrti po broju saobraćajnih nesreća u FBIH

nesreca3

Na području TK trenutno je registrovano 123.000 motornih vozila, a prema statističkim  pokazateljima TK je četvrti po broju saobraćajnih nesreća u FBiH. Povećan je broj saobraćajnih nesreća za devet posto u odnosu na isti period prošle godine, a od januara do oktobra zabilježeno je 26 saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

Vlada TK ponovo je uputila inicijativu, za izmjene i dopune Zakona o prekršajima, Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o poreznoj upravi u BiH. Inicijativu je pokrenuo Općinski sud u Tuzli,a pored Vlade podržali su je i ostali općinsku sudovi u Kantonu.

„ Mi predlažemo da se Zakonom o prekršajima FBiH propiše odredba koja se odnosi na postupak prinudne naplate, kada počinilac ne plati novčanu kaznu, na način da se nalog dostavi Poreskoj upravi, da ona primjeni postupak prinudne naplate, za bilo koji iznos evidentiran u registru, na isti način na koji je Poreska uprava je ovlaštena za naplatu poreskih obaveza“., istakla je Ivana Kulić, ministrica pravosuđa i uprave TK.

VIJESTI

Najnovije vijesti