Petak, 29 Marta, 2024

Poskupljenje cigareta u BiH

cigarete-kutija-0707

U BiH će od 1. januara cigarete u zavisnosti od proizvođača biti skuplje i do 35 feninga. No, s rastom cijena ne smanjuje se broj konzumenata, već se oni umjesto za poznate proizvođače sve češće odlučuju za motane cigarete i duhan sa crnog tržišta. I dalje smo u svjetskom vrhu, jer svaki treći stanovnik BiH puši cigarete.

U posljednjih pet godina u BiH cigarete su poskupjele preko 100%. U 2009. godini, kada je akciza iznosila 15 feninga po kutiji, neke od najpopularnijih cigareta u BiH, koštale su između 1,5 i 2,5 KM. U 2014. godini cigarete su bile između 3,50 i 3,70 KM, dok su u ovoj godini cijene premašile 4 KM po kutiji. U narednoj godini očekuju nas nova poskupljenja.

„Ukoliko veliki proizvođači i distributeri  cigareta koji inače formiraju te maloprodajne cijene odluče da to opterećenje od početka 2017. godine prebace na krajnjeg potrošača, onda bi povećanje cijena po paklici cigareta trebalo biti 35 feninga.“, ističe Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Tako će prosječna cijena kutije s prvim danom naredne godine iznositi 4,50 marke, dok bi cigarete pojedinih proizvođača mogle koštati i do 5,5 KM po kutiji. Cijene će rasti poručuju iz Uprave sve dok ne dostignemo evropsku akcizu, s kojom smo se zakonski obavezali usaglasiti, a koja ove godine iznosi 3,6 KM. Primjera radi, u narednoj godini u BiH će akciza iznositi tek 2,42 KM što govori da smo tek na pola puta.

No, te 2009. godine kada smo se obavezivali na evropske cijene cigareta njihova akciza je bila mnogo manja i iznosila 2,60 KM, tek 18 feninga više nego što će kod nas biti naredne godine. I dok smo je mi sustizali godinama skočila je na 3,6 KM što nam ostavlja malo prostora za nadanje da će rast cijena ikada prestati. (RTV SLON).

VIJESTI

Najnovije vijesti