Subota, 20 Aprila, 2024

Projekat Općine Srebrenik ocijenjen sa najviše bodova-nova zapošljavanja

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) koji finansira EU, a provodi UNDP izabrani su projekti javnih radova u pet jedinica lokalne samouprave koji će omogućiti zapošljavanje 158 socijalno ugroženih osoba u 2017. godini. Projekat kojim je aplicirala Općina Srebrenik je po kvaliteti ocijenjen sa najvećim brojem bodova. U okviru odobrenog projekta na period od 4,5 mjeseca zaposliti će se 32 dugoročno nezaposlene osobe.

Tokom realizacije pet odabranih projekata biće zaposlene osobe koje nemaju zaposlenje duže od 12 mjeseci, što će doprinjeti ekonomskom osnaživanju njihovih domaćinstava. Ukupna vrijednost odabranih projekata iznosi 380.000 KM, od čega UNDP BiH finansira 250.000KM, a JLS 130.000KM.

Cilj projekta LIR je podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u BiH, putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. Projektom se nastoji podržati dobro i odgovorno upravljanje, ekonomski razvoj te promocija socijalne inkluzije na lokalnom nivou putem integrisanog lokalnog razvoja, prvenstveno u područjima pogođenim poplavama kao i onim s velikim procentom povratnika i interno raseljenih lica. Projekat se implementira u 21 jedinici lokalne samouprave u BiH.

UNDP BiH je u novembru 2016. godine objavio javni poziv za iskazivanje interesa jedinica lokalne samouprave za finansiranje projekata javnih radova, za zapošljavanje socijalno ugroženih osoba. Nakon zatvaranja javnog poziva 9. decembra 2016. godine, primljeno je ukupno deset projektnih prijedloga, od kojih je odabrano pet projekata čija će impementacija biti podržana u toku 2017. godine. Odabir projektnih prijedloga je izvršila komisija imenovana od strane UNDP-a. Komisija je izvršila vrednovanje i bodovanje aplikacija po eliminatornim kriterijima javnog poziva, te je finalna rang lista sastavljena na osnovu bodovanja dodatnih kriterija koji su nosili maksimalnih 70 bodova. Minimalan broj bodova za odabir projekata je iznosio 40 bodova.

Projekat LIR je trogodišnja inicijativa, koju u periodu od 2016. do 2018. godine primarno finansira EU, a provodi UNDP BiH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i dva entitetska saveza opština i gradova.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI