Četvrtak, 28 Marta, 2024

Rekonstrukcija zgrade Druge OŠ u Srebreniku: nova stolarija, termička izolacija i fasada

U sklopu projekta energetske obnove školskih zgrada pod nazivom “Smart school” koji se sufinansira sredstvima Evropske unije, uskoro bi trebali započeti radovi na rekonstrukciji zgrade Druge osnovne škole u Srebreniku. Ovim projektom planirano je postavljanje termičke izolacije, kompletna zamjena dotrajale stolarije i uređenje vanjske fasade.
“Zgrada Druge osnovne škole otvorena je 9. septembra sada već davne 1988. godine i od tada do danas nisu izvođeni skoro nikakvi značajniji radovi na poboljšanju uslova rada. Zato je ovo historijski trenutak za našu školu. Realizacijom ovog projetka znatno će se smanjiti troškovi grijanja, a osigurat će se i ugodniji ambijent za izvođenje nastave”, ističe Zehra Isić, direktorica škole.
Komitet INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014 -2020. odobrio je projekat međugranične saradnje Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavske županije u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost “Smart school” projekta je 3.234.000,00 KM, a on, između ostalog predviđa toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u šest škola na području našeg kantona.
Osim investiranja u obnovu i rekonstrukciju školskih objekata projekat podrazumijeva i edukaciju 40 energetskih menadžera, te takmičenje 45 škola koje će obuhvatiti oko 5000 učenika iz 30 bosanskohercegovačkih i 15 škola iz Republike Hrvatske.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI