Petak, 29 Marta, 2024

U Domu kulture u Srebreniku predstavljena monografija „Za vječno sjećanje“

Danas je u velikoj ali Doma kulture u Srebreniku, u prisustvu brojnih porodica šehida i poginulih boraca s područja srebreničke općine, održana promocija monografije „Za vječno sjećanje“, autora Vahida Klopića iz Gradačca.

–„Monografija donosi priču o ljudima kojih više nema, odnosno o borcima i civilnim žrtvama rata koji su stradali u odbrani gradačca u periodu od 1992. do 1995. godine. Borci i civilne žrtve rata iz ove monografije ne smiju biti predmet zloupotreba, niti način za bilo čiju promidžbu. Tih ljudi nema više od 20 goidna. Zbog njih su zaplakali majke, očevi, sestre, braća, saborci, komšije“, istakao je Klopić.

Obraćajući se porodicama šehida, načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović je naglasio da se ovom publikacijom pokušava odužiti najvećim sinovima BiH koji su utkali svoje živote u temelje Gradačca, Srebrenika i BiH. Štampanjem monografije, istakao je Edis Dervišagić, načelnik općine Gradačac, željeli smo na jednom mjestu objediti podatke o svima onima koji su za odbranu Gradačca i naše domovine dali ono najvrednije što su imali.

Monografija donosi fotografije i priče o 841 poginulom borcu i 156 civilnih žrtava rata iz Gradačca i još devet općina s područja ove regije koji su stradali u odbrani Gradačca u periodu od 1992. do 1995. godine.

Nakon promocije načelnici Omerović i Dervišagić porodicama 101 šehida s područja Srebrenika, koliko ih je  u proteklom ratu stradalo na ratištu u Gradačcu, uručili su po jedna primjerak monografije koja će ih trajno podsjećati na njihove najmilije.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI