Četvrtak, 25 Aprila, 2024

Udruženje „Klub potrošača“ održalo prezentaciju u Srebreniku

Udruženje potrošača „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona danas je u plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održalo prezentaciju posvećenu zakonodavnom i institucinalnom okviru za zaštitu prava potrošača.

 Osim potrošača s područja srebreničke općine, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, kantonalnih i općinskih inspekcija, Udruženja poslodavca općine Srebrenik i TK, Udruženja inovatora i nevladinih organizacija te profesori i učenici Mješovite srednje škole Srebrenik. Na sastanku je prezentiran i rad Instituta za akreditiranje BiH, jedne od najznačajnijih bh. institucija za zaštitu potrošača. Građanima općine Srebrenik predstavljena je misija Instituta, način rada i doprinos sigurnosti potrošača u vezi s akreditiranjem laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje kvaliteta proizvoda na bh. tržištu.

 Udruženje potrošača „Klub potrošača“ TK Tuzla u okviru svoje misije održava stalne skupove sa potrošačima. Na predavanjima upoznaje potrošače sa institucionalnim i zakonodavnim  okvirom za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini – institucijama koje su podrška boljem položaju potrošača na tržištu.

 Ovaj način edukacije potpomaže Federalno ministarstvo trgovine koje je izvršilo raspodjelu sredstava granta namijenjenog potrošačkim organizacijama. Za 2016/17. godinu, po njihovoj aplikaciji, dodijeljen im je grant za  „Projekat informisanja i savjetovanja potrošača o osnovnim potrošačkim pravima i zaštiti ekonomskih interesa potrošača kroz „upoznavanje potrošača sa zakonodavnim i institucionalnim okvirom za zaštitu prava potrošača, uključujući moguće načine rješavanja potrošačkih sporova“.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI