Petak, 26 Aprila, 2024

Kulturna aplikacija “DKS”: U Srebreniku zlatni mladići

Eko DKS

U Tuzlanskom kantonu, u gradu Srebreniku, žive zlatni mladići Aldin Hodžić i Asmir Zahirović. Oni su svojim naporom i zalaganjem osmislili i građanima besplatno ponudili Android-aplikaciju “Dom kulture Srebrenik” (DKS) čijom upotrebom je svima omogućeno jednostavnije i brže praćenje svih kulturnih događaja u gradu.

DKS aplikacija

Srebrenik je jedna od rijetkih malih sredina koje imaju velik potencijal u mladima i to u svim sferama djelovanja. Ono što nedostaje jeste veća zainteresiranost i progresivnije djelovanje mladih za rješavanje osnovnih nedostataka s kojima se svakodnevno susreću. Ovaj grad kulturno oživi za vrijeme manifestacije “Otvoreni grad umjetnosti” ali, nažalost, to se dešava jednom godišnje. Vrijeme između manifestacija veoma je oskudno kulturnim dešavanjima koja se uglavnom vezuju za Dom kulture Srebrenik. “Jedan od načina da grad pokrene kulturnu obnovu jeste mijenjanje svijesti mladih o kulturi i shvaćanje da okupljanje na tim događajima može dovesti do pozitivnije atmosfere u samoj aktivnosti među mladima. Kao i u većini manjih sredina, omladina je, nažalost, veoma pasivna i nezainteresirana za stanje u našem gradu. Ne znam je li to zbog toga što nemaju pravog partnera za realiziranje svojih ideja i zamisli, ili je, jednostavno, opća apatija rezultat stanja u kojem se i država nalazi”, kaže za  Aldin Hodžić, predsjednik Udruženja “Eko Mreža” iz Srebrenika. Udruženje je počelo s radom 4. marta 2014. godine i zasad ima samo pet članova. Iako su “friško” počeli s poslom “služenja” zajednici, oni svojim radom već plijene pažnju građana u Srebreniku. Ovih dana Aldin Hodžić je sa svojim prijateljem Asmirom Zahirovićem, inače internetskim dizajnerom, ponudio građanima besplatnu Android-aplikaciju “Dom kulture Srebrenik” (DKS) putem koje mogu pratiti sva zanimljiva kulturna dešavanja u gradu. Android-mobilna aplikacija je donirana Domu kulture Srebrenik, kao doprinos boljoj kulturnoj ponudi grada. “Mi smo okupljeni s ciljem da putem informacijskih tehnologija obogatimo raznosvrsnost kulturnih dešavanja u gradu. Naš Dom kulture jedina je javna ustanova na području Tuzlanskog kantona koja ima svoju Android-aplikaciju i zasad se jedino u Srebreniku mogu pratiti najnoviji kulturni događaji koji će se desiti ili se dešavaju u ovom gradu”, ističe Hodžić.

Ekom udruzenje

Omladina Srebrenika je vrlo sumnjičava glede pozitivnih promjena koje su svakako moguće ukoliko jedna osoba shvati da sve promjene kreću od nje same. Onaj mali procent koji želi bolji i zanimljiviji kulturni život u gradu, u većini je slučajeva u manjini. “Dubokog sam uvjerenja da i ta manjina adekvantnim pristupom može doprinijeti da naš grad postane hit među ustaljenim kulturnim centrima u zemlji. Da bi to bilo moguće ostvariti, potrebni su i partneri – od službenih predstavnika vlasti do kulturnih radnika i šire zajednice. Mi smo spremni dati svoje resurse i svoj kapacitet da bismo istrajali u namjeri da naš grad dobije zasluženo mjesto na kulturnoj karti BiH, a i šire”, napominje Hodžić, objašnjavajući da imaju u planu polovinom ove godine razviti i aplikaciju za IOS-uređaje. U dogledno vrijeme, osim razvijanja informacijskih tehnologija u planu su projekti i iz oblasti ekologije i medicine. Želja i htijenje ovog udruženja je da svom gradu ponudi novu dimenziju aktivnosti mladih. “Želimo ovim primjerom izazvati pozitivne vibracije u našoj sredini, pokazati i dokazati da je moguće pravim i direktnim prisustvom naše udruženje učiniti specifičnim i prepoznatljivim. Ne želimo čekati bolja vremena, nego djelovati odmah putem posebnog i jedinstvenog pristupa”, naglašava Hodžić. U gradu Srebreniku nalaze se zlatni mladići. Ima li zlatnih djevojaka? Ma ima, ali to je neka druga priča. Još nešto: ima pozitive – znači, u našem društvu se može bez negative!

Preuzeto sa Novo vrijeme

VIJESTI

Najnovije vijesti