Petak, 29 Marta, 2024

U Srebreniku održana centralna manifestacija obilježavanja Dana armije za područje TK

Polaganje cvijeca

 

U organizaciji Saveza demobilisanih boraca TK-a, u Srebreniku je održana centralna manifestacija obilježavanja 22. godišnjice formiranja Armije RBiH za područje Tuzlanskog kantona. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici općinskih i kantonalnih vlasti, Udruga Bošnjaka branitelja Hrvatske iz Zagreba i Splita, Kluba Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS-a, Oružanih snaga BiH, te oko 350 predstavnika boračkih organizacija s područja Tuzlanskog kantona i iz Podrinja.

Defile-1

Nakon svečanog postrojavanja na Gradskom poligonu, upriličen je svečani defile svih učesnika manifestacije ulicama Srebrenika, a potom su brojne delegacije polaganjem cvijeća na centralno šehidsko spomen-obilježje odale dužnu počast poginulim braniteljima BiH. Održana je i svečana akademija, na kojoj su evocirane uspomene na 15. april iz 1992. godine, kada je i zvanično formirana Armija Republike BiH. Na dane ponosa i slave iz aprila 1992. godine u svojim obraćanjima podsjetili su Sanel Buljubašić, načelnik općine Srebrenik, Ibrahim Salihović, ratni komandant 211. oslobodilačke brigade Srebrenik, Zudin Mahmutović, ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Bahrija Umihanić, premijer Vlade TK-a, Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK i Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisnaih boraca TK-a. –„Nastala u krvi i kricima vlastitog naroda, Armija Republike BiH bila je respektabilna vojna sila koja je, zajedno s pripadnicima policije, osigurala slobodu svim grđanima naše države.

Akademija

Svaka stopa zemlje Bosne natopljena je krvlju njenih šehida i upravo zbog toga nikada ne smijemo zaboraviti one koji su u četvorogodišnjoj borbi s višestruko nadmoćnijim neproijateljem dali najviše u odbrani nezavisnosti i suvereniteta naše države“, istakao je Hodžić, naglasivši da je samo u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije RBiH za slobodu koju danas uživamo svoje živote dalo 11.000 boraca.

Dobitici Zlatnih plaketa

Predstavnicima institucija i kolektiva koji su dali poseban doprinos u rješavanju socijalno-statusnih pitanja boračke populacije  Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice uručio je „Zlatne plakete“. Ovo priznanje su dobili Sanel Buljubašić, načelnik općine Srebrenik, Mersed Mujčić iz Gračanice, d.o.o. „Herceg“ Srebrenik, Općinsko vijeće Srebrenik i Skupština Tuzlanskog kantona.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI