Četvrtak, 25 Aprila, 2024

U KS epidemija ospica – u Srebreniku sporadični slučajevi

ospice 2

Do jučer je u Kantonu Sarajevo ukupno prijavljeno 56 osoba oboljelih od malih boginja, u narodu poznatih i kao ospice . Zbog povećanog broja oboljelih, ministar zdravstva Kantona Sarajevo je 28. aprila, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo KS, proglasio epidemiju, a prvi slučaj obolijevanja je evidentiran 26. marta. “Uglavnom se radi o uzrasnoj skupini od ispod godinu dana, pa do 45 godina. Podjednako su zahvaćena djeca uzrasta od rođenja, pa do šeste godine, kada je vrijeme da se primi prva, pa i druga doza vakcine protiv Morbilla.
Evidentno  je da se radi o tome da je zahvaćena populacija koja nije vakcinisana protiv rubeole, malih boginja i zaušnjaka.
Stručnjaci kažu da nema razloga za paniku, jer epidemija nije izbila u jednoj školi ili vrtiću, tako da ne postoje epidemiološki povezani slučajevi, a obaveza roditelja je da se djeca vakcinišu na vrijeme. Prema riječima šefa HES-a  Doma zdravlja Srebrenik prim. dr. Šefika Mudrova,  na području naše općine pokrivenost vakcinacije je izuzetno dobra, te od 2002. godine nema pojačanog broja oboljelih od Morbilla. Dr. Mudrov preporučuje da se što češće provjetravaju prostorije, da se higijena podigne na najviši nivo , te da se roditelji edukuju o ovoj  zaraznoj bolesti. U slučaju da roditelji primijete bilo kakve simptome,  neka djecu ne odovode u vrtiće i škole,  kako ne bi ugrozili zdravlje druge djece”, rekla je Mudrov. Simptomatologija se manifestuje u vidu groznice, malaksalosti, pojave osipa koji ide od glave i vrata prema trupu i udovima, a sve je praćeno visokom temperaturom. Kod komplikovanih slučajeva, najčešća je upala pluća koja može biti virusne i bakterijske prirode. Sve ostale komplikacije su rjeđe, ali ako oboli osoba koja ima neko primarno oboljenje, klinička slika može biti teža.

 

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE