Utorak, 16 Aprila, 2024

U Potočarima danas ukop 175 žrtava genocida

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti obavljena dženaza i ukop posmrtnih ostataka 175 žrtava genocida kojeg su srpske snage počinile u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Potocari-2014-priprema

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana u Potočarima je dječak Senad (Ramo) Beganović, koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. On će biti ukopan pored svog oca Rame.

Najstarija žrtva Hurem Begović, rođen 1916. godine, danas biti ukopan pored svog sina Huseina.

Među žrtvama koje će danas biti ukopane nalazi se 15 maloljetnika. Svi oni imali su između 15 i 17 godina kada su ubijeni.

Žrtve genocida koje će danas biti ukopane pronađene su u sekundarnim masovnim grobnicama Kamenica, Čančari, Snagovo, Liplje, Baljkovica i Divič na području Zvornika. Također, u masovnim grobnicama Blječeva, Glogova, Sandići, Bokčin potok, Kameničko brdo na području Bratunca, masovnim grobnicama Zeleni Jadar, Zalazje, Budak, Palež, Pusmulići, Orahovica, Jaglići na području Srebrenice, masovnim grobnicama Jelovačka česma i Klještani na području Vlasenice, masovnim grobnicama Nova Kasaba i Bukovica na području Milića i masovnoj grobnici Bišina na području Šekovića.

Do danas u Potočarima je ukopano 6.066 žrtava  genocida u Srebrenici, a sa 175 žrtava čiji će posmrtni ostaci biti ukopani danas bit će ih ukupno 6.241.

Jučer je, u sklopu obilježavanja godišnjice stradanja Podrinjaca u genocidu, okončan “Marš mira – Nezuk – Potočari”, a do Potočara su došli ultramaratonci iz Hrvatske, te motoristi, koji su se uoči dolaska u Potočare okupili na Ilidži.

Ni danas u Potočarima neće biti političkih govora.

„Jedina izmjena ove godine jeste da govori ne postoje kao stavka u Programu, što je otišlo u javnost kao zabrana govora. To je samo procjena trenutnog stanja, zbog izborne godine koja bi mogla da naruši odnose među nekih političkim opcijama.“, objasnio je Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica.

VIJESTI

Najnovije vijesti