Petak, 29 Marta, 2024

Završeno SP „Brazil 2014“: Njemačka je prvak svijeta

U finalnoj utakmici 20. Svjetskog prvenstva u fudbalu između Njemačke i Argentine, koja je održana sinoć na stadionu Maracana u Rio de Janeiru, Njemci su  rezultatom  1:0 došli do svog četvrtog naslova prvaka svijeta.

peharlopta

Nakon završenog drugog poluvremena rezultatom 0:0, u 113. minuti  Mario Götze postiže gol i donosi pobjedu reprezentaciji Njemačke, koja  je postala prva evropska reprezentacija koja je osvojila titulu na južnoameričkom kontinentu.

Njemačka je pokazala više u dosadašnjem dijelu prvenstva,  imala je  najkompaktniju i fizički vjerovatno najmoćniju ekipu na prvenstvu, jaku na svim dijelovima terena.

S druge strane, kao najjače oružje Argentinaca uoči početka prvenstva predstavljao je napad predvođen najboljim igračem svijeta Lionelom Messijem.

Ovo je bilo treće finale svjetskih prvenstava između Argentine i Njemačke. Argentinci su slavili u Meksiku 1986., a Njemačka je bila bolja četiri godine kasnije u Italiji. Nijemci su bili uspješniji i u naredna dva okršaja na svjetskim prvenstvima. Na svom terenu su eliminirali Argentince u četvrtfinalu boljim izvođenjem jedanaesteraca, a na prošlom SP-u u Južnoj Africi slavili su sa 4:0, također u četvrtfinalu.

(rtvslon.ba)

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE