Petak, 29 Marta, 2024

U Srebreniku ponovo proglašeno stanje elementarne nepogode

srebrenik-nevrijeme

Iako još nisu sanirane štete od katastrofalnih majskih i avgustovskih poplava i klizišta, olujno nevrijeme koje je u subotu u večernjim satima zahvatilo područje općine Srebrenik, donijelo je nove probleme građanima ove općine.

Izuzetno jak vjetar lomio je drveće i skidao krovove sa stambenih i poslovnih objekata, a grad veličine oraha nanio je velike štete na stambenim objektima i poljoprivrednim usjevima.

Prema riječima Vesne Veselčić, zapovjednice Općinskog štaba civilne zaštite Srebrenik, skoro dvije trećine općine Srebrenik zahvatila je nezapamćena oluja praćena gradom koji je u pojedinim naseljima bio veličine i do 50 milimetara.

Zbog toga je, na prijedlog Općinskog štaba CZ Srebrenik, privremeni vršilac dužnosti općinskog načelnika Samir Muratović proglasio stanje prirodne nepogode od grada. Posebno su stradala mjesna područja  Srebrenik, Duboki Potok, Tinja i Podorašje, gdje su uništene voćarske kulture, ratarski usjevi i povrće, te oštećeni krovovi i fasade na stotinama stambenih objekata.

led

Pored toga, zbog pravog proloma oblaka nabujali potoci i lokalne rijeke, kao i površinske vode poplavile su veliki broj stambenih i poslovnih objekata, a pod vodom su privremeno bili i vitalni putni pravci na ovom općinskom području.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI