Četvrtak, 28 Marta, 2024

„Dani kruha i plodova zemlje 2014“

Dani kruha

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Srebrenik, u dvorištu područne osnovne škole u Srednjoj Špionici održana je Deveta manifestacija „Dani kruha i plodova zemlje 2014.“. Vrijedne domaćice iz Špionice i okoline, ali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ovog puta pripremili su bogatu trpezu, tako da su brojni gosti manifestacije imali priliku uživati u raznovrsnim tradicionalnim jelima. Učesnicima manifestacije obratili su se načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović (SDA) i generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, a ovogodišnje „Dane kruha i plodova zemlje“ otvorila je Filka Veselčić, predsjednica HKD „Napredak“ Srebrenik. –„Identitet svakog mjesta čine ljudi, njihov jezik, kultura i običaji, ali i tradicionalna jela.

Dani kruha-1

Upravo u cilju očuvanja identiteta ovog mjesta, svake godine na kraju sezone poljoprvrednih radova organizujemo manifestaciju na kojoj prezentiramo rezultate rada vrijednih proizvođača hrane“, istakla je Veselčić. Uz raznovrsna tradiconalna jela, gosti manifestacije imali su priliku degustirati i domaća pića, autohtone sorte voća i povrća te brojne tradicionalne prerađevine od voća i povrća proizvedene na ekološki način bez primjene hemijskih sredstava.

Dani kruha-2

U kulturno-zabavnom dijelu ove tradicionalne manifestacije, folklorna skupina „Breščani“ iz Tuzle prezentirala je tradicionalne igre naroda ovog kraja, a nastupili su i učenici OŠ „Špionica“ koji su pripremili prigodne recitale i igrokaze posvećene plodovima zemlje.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI