Petak, 26 Aprila, 2024

Prva osnovna škola Srebrenik danas je organizovala pokaznu vježbu pod nazivom „Odgovor nesreći 2014”

Vjezba

Javna ustanova Prva osnovna škola Srebrenik danas je organizovala pokaznu vježbu pod nazivom „Odgovor nesreći 2014.“Radi se o vježbi evakuacije učenika i uposlenika u slučaju požara u JU Prva osnovna škola Srebrenik. Svaka ustanova je dužna organizirati evakuaciju i spašavanje u slučaju iznanadnog događaja koji može ugroziti život i zdravlje svih koji se u tom vremenu nalaze u objektu i osposobiti osobe koje će provoditi evakuaciju u skladu s Planom evakuacije. Vježba evakuacije i spašavanja je organizovana u skladu s Planom evakuacije i spašavanja Prve osnovne škole Srebrenik. Vježba je počela simulacijom požara u prostorijama škole u 11:00  sati. Dežurni nastavnik je obavijestio direktoricu o požaru.Direktorica je nakon procjene situacije izdala nalog za uzbunu nakon čega je počela evakuacija učenika i uposlenika. Istovremeno je dojava o požaru upućena Policijskoj stanici i PVJ Srebrenik.

vjezba1

Do 11:03 svi učenici i uposlenici su napustili zgradu i izašli na travnati dio ispred škole, odakle su posmatrali intervenciju vatrogasaca, policije i ekipe Hitne medicinske pomoći. Prilikom izlaska dvoje učenika je simuliralo povrede koje su moguće u takvoj situaciji (arterijsko krvarenje podlaktice i zatvoreni prelom potkoljenice). Ekipa Prve pomoći Prve osnovne škole Srebrenik je prepoznala povrede i pružila prvu pomoć povrijeđenima do dolaska vozila SHMP Doma zdravlja Srebrenik. Na mjesto događaja su prvi stigli policajci, nakon njih 3 vozila PVJ Srebrenik, te je ustanovljeno da su dvije osobe ostale zatočene u jednoj prostoriji nakon čega su vatrogasci krenuli u akciju spašavanja. Na teren dolazi SHMP Srebrenik, odvozi povrijeđene sa saniranim povredama. Vatrogasci iznose jednog, a zatim drugog zatočenog iz prostorija škole. Oboje su u besvjesnom stanju i do dolaska SHMP Srebrenik ekipa prve pomoći ih stavlja u bočni položaj. Odvoženjem i ovo dvoje povrijeđenih vježba je zvanično završena u 11:20h. Sudionici ove vježbe su: učenici ( cca 350 ), uposlenici ( cca42), ekipa Prve pomoći Prve osnovne škole, Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik, Služba hitne medicinske pomoći Srebrenik, Policijska stanica Srebrenik. U analizi vježbe je zaključeno da je uspješno izvedena, te je poželjno da se izvodi jednom godišnje. Iskreno se nadamo da nam ovakva intervencija neće biti potrebna.

 vjezba2

Zahvaljujemo se: Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenik, Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik, Policijskojstanici Srebrenik, NTV Jata, Radio Srebrenik, Srebrenik Net, dopisništvu Avaza, te dopisništvu RTV TK, stoji u saopštenju koje je potpisala Almira Džanić, direktor JU Prva osnovna škola Srebrenik.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI