Četvrtak, 28 Marta, 2024

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, u BiH 546.779 nezaposlenih osoba

rostilj-prvi-maj_0

U Bosni i Hercegovini danas se obilježava Prvi maj – Međunarodni praznik rada. Uprkos činjenici da Zakon o praznicima u BiH još uvijek nije usvojen, Prvi maj obilježava se dva dana na cijelom teritoriju države.U dane praznika neće raditi entitetski organi, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, kao ni u Distriktu Brčko.

Prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini na evidencijama je, zaključno s 31. martom 2015., prijavljeno 546.779 nezaposlenih osoba.
Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke proteste održane u Chicagu dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. U 20. vijeku ovaj datum s vremenom se etablirao kao anarhistički i socijalistički praznik, te je u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom obliku prvi maj postao je međunarodni praznik socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

sunce

Danas će u BiH prevladavati uglavnom nestabilno vrijeme, sa padavinama sredinom dana, a kišno, nestabilno i oblačno vrijeme očekuje nas i za vikend. U većem dijelu BiH ovoga jutra saobraća se po pretežno suhom kolovozu, uz umjeren promet vozila. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove ima slabije magle, koja ne utiče bitnije na odvijanje saobraćaja. Tokom dana očekuje se pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima. Neka vam je sretan praznik.

VIJESTI

Najnovije vijesti