Subota, 20 Aprila, 2024

Pomoć iz Slovenije u obnovi poplavljene javne infrastrukture u BiH

skolepomoc

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije prema Okvirnom programom međunarodne razvojne saradnje i humanitarne pomoći Republike Slovenije za razdoblje 2013-2015 finansirati će obnovu poplavljene javne infrastrukture u BiH. Projekat će voditi slovenačka nevladina organizacija Zavod KROG u saradnji s Pomozi.ba.

Zavod Krog se zajedno sa Slovenačkim nevladnim organizacijama uključio na prvi odaziv poziva u pomoć u maju 2014. Poslano je bilo preko 146 tona hrane, odjeće, sanitarnog materijala, lijekova, alata, jogija, te sredstava za domaćinstvo.

Vremenom se humanitarna pomoć u BIH zaustavila ali sa novom školskom godinom stanovništvo se suočilo sa novim problemom: oprema i inventar za neometan početak školske nastave su takodjer bili uništeni. Zavod Krog i društvo Sezam su u mjesecu julu 2014 poslali prvi kamion školskog inventara u Osnovnu školu Maglaj. U mjesecu novembru 2014 Zavod Krog je uz pomoć  Slovenačkih škola (Srednja škola za metalurgiju iz Kopra, Đački dom Celje, OŠ Livade iz Izole, OŠ Sečovlje, OŠ Koper, OŠ Dekani, Italijanska OŠ Koper, OŠ Škofije, OŠ Vide Pregarc Ljubljana, OŠ Šentvid Ljubljana, Srednja tehnična i stručna škola Ljubljana) poslao kamion pomoći školskog inventara i računarske opreme u 11 osnovnih i srednjih škola te vrtića u BiH  (OŠ Nemila, OŠ Fajtovci, OŠ Skender Kulenović (Donji Kamengrad), Gimnazija Sanski most » Dječiji vrtić » Dječija radost« (Sanski most), OŠ Hasan Kikić (Sanski most), OŠ Humci (Čelić), OŠ Kovači (Zavidovići), OŠ Maglaj, OŠ Branko Čopić (Prijedor), OŠ Mahala).

Akciji se pridružio i koordinator Socijalni fond »Berićet« Medžlisa Islamske zajednice  Sanski  Most.

Ekipa Zavoda KROG će zajedno s Pomozi.ba u srijedu 27.5.2015. posjetiti javne institucije u BiH koje će biti uključene u projekat »Pomoć obnovi poplavljene javne infrastrukture u BiH„. U projektu je predviđena obnova dječijeg igrališta u OŠ Kovači (Zavidovići), obnova odvodnog sistema OŠ Duboki Potok i sanacija klizišta, zamjena ograde, uređenje dvorišta te zamjena oštećenog poda fiskulturne sale u Područnoj školi Cage, obnova sanitarije i podova učionica, hodnika, garderobe te fiskulturne sale u OŠ Podorašje te obnova krovne konstrukcije u Domu zdravlja Sapna. Zavod Krog izvodi i socijalne programe koji pridonose poboljšanju  životnih uslova ljudi te  njihovu bolju integraciju u društvo, smanjenje diskriminacije na Zapadnom Balkanu, Sloveniji, Afganistanu, Libanonu, Egiptu i Jordanu. Znači, osnovni  princip je da se ljudima u nevolji pomogne te poboljša kvaliteta života.

VIJESTI

Najnovije vijesti