Petak, 26 Aprila, 2024

Počele pripreme za „OGUS“

Srebrenik će početkom avgusta biti centar kulturnih događanja TK

Pres konferencija

Prvom sjednicom organizacinog odbora „Otvorenog grada umjetnosti u Srebreniku“, započele su pripreme za ovu kulturnu manifestaciju s tradicijom od blizu četiri decenije, po kojoj je Srebrenik postao prepoznatljiv na širim prostorima BiH.

Na sjednici je usvojen okvirni plan kulturnih sadržaja koji će se, u sklopu ove manifestacije, upriličiti u periodu od 7. do 16. avgusta. Nakon sjednice održana je konferencija za štampu, na kojoj su o programu ove kulturne manifestacije govrili predsjednik Organizacionog odbora OGUS-a i općinski načelnik Nihad Omerović te članovi Organizacionog odobra Izet Jagodić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Muhamed Jašarević, šef Općinske službe za boračka pitanja i društvene djelatnosti, Mirza Ibrišimović, direktor JU Centar za kulturu i informisanje i Amir Husarić.

U periodu od 7. do 16. avgusta, rečeno je na konferenciji za štampu, na platou ispred srednjovjekovne tvrđave u Gornjem Srebreniku i na otvorenoj pozornici ispred Doma kulture u Srebreniku održat će se niz pozorišnih predstava, koncerata, promocija i drugih kulturnih sadržaja.

Kao i prethodnih godina, u Srebreniku će boraviti i desetak eminentnih likovnih umjetnika iz BiH i inostranstva, koji će u sklopu likovne kolonije OGUS-a, pod zidinama srednjovjekovne tvrđave stvarati umjetnička djela.

Zahvaljujući ovoj manifestaciji, rečeno je na pres konferenciji, Srebrenik će u prvoj polovini avgusta predstavljati otvorenu pozorinicu za sve lijepe ljudske vještine, od likovnih umjetnosti, preko živopisnih narodnih rukotvorina, do recitala, muzike i glume.

Generalni pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Općina Srebrenik, a tehnički organizator svih kulturnih sadržaja JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI