Petak, 19 Aprila, 2024

Dan svete Ane obilježen u naselju Straža

STRAŽA - 26. VIII - 2015 002

Tradicionalna proslava i obilježavanje 26. Augusta, Dana svete Ane i ove godine je održana u srebreničkom naselju Straža.
Smješteno na pitomim obroncima planine Majevice, na nadmorskoj visini od skoro 700 metara, i izuzetno lijepim pogledom na srebreničku dolinu i ovaj dio sjeveroistočne Bosne, naselje Straža sa svojih 150 kuća i ove godine je kao i uvijek bila u posebnom ozračju.
U mjesnoj crkvi, pred velikim brojem mještana, vjernika, prijatelja i susjeda održana je Sveta Misa koju je služio župnik Perica Majić.
Većina domaćina iz Straže, trbuhom za kruhom još davno je počela odlaziti u zapadne zemlje, ali svoju ljubav prema rodnoj grudi i svojoj Straži prenose na svoju djecu i nova pokoljenja, često dolazeći u posjetu svojoj rodnoj grudi, rodbini i svojoj Straži. Asfaltni put do naselja, moderne, lijepe i uređene kuće i dvorišta govore o vrijednim domaćinima koji vole svoju Stražu, Srebrenik i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Domaćini su se i ovaj put istinski potrudili da svoje goste lijepo dočekaju, a nakon Mise u krugu crkve je održan i narodni teferič sa dosta muzike i folklora, uz narodna kola i svu ljepotu starih, ručno rađenih i vezenih nošnji ovoga kraja.
Bogata trpeza i ukusan ručak sa tradicionalnim jelima koji je pripremljen za sve goste i prijatelje, poslužen je u čistim i urednim prostorijama mjesne čitaonice u samom centru naselja.
Domaćini su istakli problem jako malog broja zaposlenih mladih ljudi iz ovog mjesta, bezperspektivnost i tešku ekonomsku krizu koja mlađe ljude, isto kao ranije i njihove predke, tjera da svoju budućnost i posao traže u zapadnim zemljama; Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Švicarskoj . . . .
Iz Straže u osnovnu školu u Podorašju ide oko petnestak učenika, njih nekoliko u srednju školu u Srebrenik ili Tuzlu, a dvoje studira na tuzlanskom univerzitetu.
Nadaju se skoroj rekonstrukciji mjesnog vodovoda, poboljšanju vodosnabdijevanja, ali i produženju autobuske linije od centra Zahirovića, i do njihovog naselja, kako bi mali đaci, bolesne i starije osobe lakše i bezbjednije putovali do škole, ambulante, zdravstvenih ustanova, ili do Srebrenika kao centra naše Općine. U tome očekuju i značajniju pomoć Općine, jer kako rekoše sami nisu u mogućnosti realizovati sve navedene projekte.
Razvojem mjesene infrastrukture i poboljšanjem životnih uslova svojih stanovnika, očekuju ostanak mladih ali i značajniji povratak onih svojih mještana i stanovnika koji su se nekada davno rasuli po bijelom svijetu i otišli trbuhom za kruhom. U ime Općine Srebrenik i Općinskog načelnika, gospodina Omerović Nihada, ovom druženju i proslavi je prisustvovao izaslanik  načelnika, gospodin, Esad Dedić.
PRESS SLUŽBA
OPĆINA  SREBRENIK

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI