Utorak, 19 Marta, 2024

Svečana hatma dova za pet polaznika mektepske nastave u džematu Previle

 

11807620_1468780023441110_8478300537118275276_o

U nedjelju, 26. jula 2015. godine u džematu Previle, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličena je svečanost hatma dova za pet polaznika mektepske nastave. Nakon klanjanja podne-namaza prisutne je poselamio imam džemata Nihad efendija Ibrišević, koji je poselamio prisutne imame, goste, džematlije, roditelje i omladinu, zahvalio im se na odzivu, te istakao da je ovo treća svečanost hatma dova u ovom džematu u zadnje četri godine, kako je on prihvatio dužnost imama. Nakon uvodnog obraćanja Nihad efendije imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su proučili mevlud i nekoliko ilahija, a potom su svršenici hatme proučili nekoliko odlomka iz Kur'ana, čime je i završen prvi dio programa.

Nakon izvedenog mevludskog programa prisutne je poselamio glavni imam Refik ef. Hodžić, koji je u svom kratkom obraćanju poselamio prisutne, čestitao džematu, roditeljima i djeci na ovom uspjehu. Nakon glavnog imama prisutne je poselamio hfz. Husein ef. Čajlaković, koji je bio u ulozi gosta predavača. On je  održao vazu-nasihat. U uvodnom dijelu govora ukazao je na važnost poštivanja uleme, imama, hodža itd. On je u svom govoru naglasio važnost uspostavljanju veze sa Allahom, na važnost namaza, učenja Kur'ana, njegove primjene u svakodnevnom životu, te o poštivanju roditelja. Govoreći o važnosti odgoja djece i vezi djece sa džamijom on je reako: „Naša djeca su naš behar. Ne mora značit da svaki behar plod dadne i rodi, neki ne daje plod, jer neke ubije mraz. Ima mrazova svakakvih i sa svih strana, zato naše je da uradimo sve i zaštitimo ih da taj behar plod dadne. Naše je da uradimo što je do nas.“ Na kraju  je čestitao imamu i muallimu Nihad ef., potom je čestitao džematu i roditeljima, a posebne čestitke je izrazio djeci, svršenicima hatme.

No ono po čemu je bila posebna ova svečanost i ostat će upamćena u historiji džemata i Medžlisa jeste da je hatma – dovu položio i jedan slijepi momak, Salkan Delić. Njemu je Allah oduzeo blagodat vida, ali mu podario upornost da nauči Kur'ansko pismo. Salkan je dokaz da se mnogo toga može postići ako se potrudimo i ako se uzdamo u Allaha. Salkan je svršenik prvog razreda medrese u Tuzli. Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi kao i prigodni pokloni, ispred Medžlisa i ispred džemata Previle. Svečanosti je prisustvovao velik broj vjernika, te imami sa područja Medžlisa Srebrenik i Tuzla. Svršenici ovogodišnjih hatmi u džematu Previle su: Alić Amar, Johić Selmedin, Delić Salkan, Delić Mirnes i Jakubović Ajla. Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana te učenjem dove.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI