Utorak, 19 Marta, 2024

Bolna strana ljeta: Ubodi insekata – od crvenila do gušenja

Bezbrižnu igru i boravak u prirodi, ubodi insekata mogu uveliko da pokvare, posebno ako običan ujed osim bolovima proprati alergijska reakcija.

ubodi-insekata

Pčele, bumbari, ose, mravi, stršljeni sve su to na izgled bezazlene bube, ali njihova klasifikacija je više nego bezazlena jer se klasifikuju kao otrovni insekti. A, alergijska reakcija na ubod je individualna za svakog pacijenta, jer ne reaguju sve osobe isto.

„To može biti znači unutar par minuta do pola sata. Te burne alergijske reakcije koje su praćene oticanjem mekih tkiva, otežanim disanjem, kolapsom zbog pada krvnog pritiska i to ustvari zovemo anafilaktičkim šokom“, pojašnjava Lejla Kuluglija Memišević, specijalista urgentne medicine Doma zdravlja Tuzla.

Temelj liječenja anafilaksije je adrenalin, ukoliko ona nastupi, a simptomi su oticanje disajnog puta, što prije treba stići do hitne, jer u takvim slučajevima minute nas dijele od gušenja i smrti,a prvu pomoć može pružiti samo stručno osoblje. Ako je otok na mjestu uboda jak i okolna koža upaljena, ali nema gušenja i drugih simptoma, svejedno se posavjetujte s liječnikom. U svim ostalim situacijama možete pomoći i sami.

„Ukoliko postoji žaoka koja nije izvađena, ali ni u kom slučaju ne hvatati pincetom ili noktima, jer na vrhu žaoke stoji kesica i mi kada pritisnemo onda još dodano iniciramo u kožu tog otrova tako da je treba nečim poput špatule ili noža bukvalno smaknuti sa kože“, tvrdi Kuluglija – Memišević.

Puno pacijenata dođe u Hitnu službu i kaže da ih je nešto ujelo, priča dr. Kuluglija, s druge strane nerijetki su primjeri kada pacijenti sa sobom u teglama donose ose, stršljene, pauke i druge insekte za koje tvrde da su ih baš oni uboli.

Nekada su ljekari primorani uključiti i antibiotik jer pacijente vrlo često te promjene svrbe, a zbog češanja, područje se sekundarno inficiraju i tada nastaje problem.

Ljeti su česti ubodi osa dok čovjek prinosi ustima voće ili čašu soka. U tim situacijama otok može dovesti i do opstrukcije disanja, pa se svakako treba javiti liječniku. Čak i kad je riječ o jednom, naizgled bezazlenom ubodu, treba biti oprezan, jer je moguće da ste ranije razvili alergiju na otrove, pa i taj jedan ubod može izazvati ozbiljnu reakciju. Naime, sa svakim novim ubodom ne stičete imunitet, već postajete skloniji jačoj alergijskog reakciji. Ukoliko primjetite simptome pojave velikog otoka, crvene mrlje po tijelu ili crvene crte od mjesta uboda prema srcu, kao i otežano disanje ili oticanje u predjelu lica ili vrata,  reakcije su zbog kojih je potrebna hitna ljekarska pomoć.

Ono što ne mogu riješti ambulantono u službi Hitne pomoći, upućuje se na kliniku za infektivne bolesti UKC-a Tuzla.

(RTV SLON)

VIJESTI

ZANIMLJIVOSTI