Četvrtak, 28 Marta, 2024

Preminula primadona sevdaha Zehra Deović (VIDEO)

zehra-deovic-30102015-658x405

Zehra Deović, jedna od najpoznatijih izvođačica sevdalinki, preminula je jutros u 77. godini nakon duge borbe s teškom bolešću.

Rođena je 9. decembra 1938. u Foči.

Rano je postala članica tamošnjeg Omladinskog KUD Jedinstvo, a talent ju je ubrzo odveo na Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke.

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH. Što se tiče sevdaha i sevdalinke Zehra je najpoznatija po izvođenju pjesme Da sam ptica.

Osim ove pjesme, sevdalinka koja joj je obilježila karijeru svakako je Dvije su se vode zavadile. Primadona bh. sevdaha Zehra Deović uzela je učešće i u brojnim humanitarnim aktivnostima i učestvovala na brojnim humanitarnim koncertima. Jedan od najznačajnijih humanitarnih projekata je snimanje patriotske pjesme Mladost moga Sarajeva, za koju je snimljen i spot, a koja je podrška izgradnji memorijalnog centra Kovači – Sarajevo. Zehra Deović je 2005. godine dobila i Grand Prix nagradu za životno djelo u kategoriji sevdaha.

Osim tradicionalnih bosanskih pjesama sevdalinki, Zehra Deović je aktivno učestvovala i u snimanju Ilahija i kasida, s kojima se pojavila kao učesnik brojnih festivala, večeri duhovne muzike i sl.

 

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE