Petak, 19 Aprila, 2024

Danas odluka o mogućem povećanju akciza na gorivo, duhan i alkohol

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje bit će odlučeno i o mogućem povećanju akciza na gorivo, duhan i alkohol.

gorivo, pumpa

Prema predloženom dnevnom redu, na redovnoj 5. sjednici bi, između ostalog, trebao biti razmatran Izvještaj Radne skupine u vezi s incijativom za izmjenu visine trošarina za naftne derivate, pivo i cigarete, Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa Jedinstvenog računa za razdoblje septembar-decembar 2015. godine, kao i prijedlozi odluka o prvom i drugom privremenom poravnanju od indirektnih poreza, te Odluka o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za 2016. godinu.

Članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje su Vjekoslav Bevanda (predsjedavajući), Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Miodrag Kudić, ekspert iz Republike Srpske, Ismet Suljendić, ekspert Vijeća ministara BiH, i Muhamed Kozadra, ekspert iz FBiH.

Entitetske vlade su ranije dostavile prijedlog o povećanju akciza na gorivo. Prema pisanju Nezavisnih novina, u prijedlozima enetitetskih vlada traži se povećanje akciza za 15 feninga te povećanje putarine za 10 feninga. Na pivo i duhan bi se uvele posebne akcize koje bi se usmjeravale u zdravstvene fondove.

Prema propisanim procedurama, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje ne mora prihvatiti mišljenje radne grupe. Ako Upravni odbor donese bilo kakvu odluku u povećanju akciza, zatražit će od Vijeća ministara da se urade izmjene Zakona o akcizama, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun. Kada izmjene budu okončane, iste zakone moraju usvojiti oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ako u parlamentu bude bilo kakvih amandmana, zakoni se ponovo vraćaju na mišljenje Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, a potom i u Vijeće ministara.

Cijela procedura mogla bi potrajati najmanje nekoliko mjeseci. Također, nije isključeno ni da bude političkih trzavica u cijelom procesu jer se Savez za promjene oštro protivi povećanju akciza.

(Klix.ba)

VIJESTI

Najnovije vijesti