Petak, 26 Aprila, 2024

U Labinu svečano obilježen Dan državnosti BiH

slika_8345605782249

U gradskoj kino dvorani u Labinu, labinski i istarski Bošnjaci svečano su proslavili i obilježili Dan državnosti BiH i 20. godišnjicu Dejtonskog sporazuma. Svečanosti su prisustvovali:

– labinski gradonačelnik i novoizabrani saborski zastupnik: Tulio Demetlika

zamjenica župana Istarske županije: Giuseppina Rajko

– predsjednik Općinskog vijeća Banovići Nermin Delagić,

– predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine istarske županije Muhamed Murtagić,

– predsjednik Bošnjaka Istre Senad Pršić, te dr. Edin Mutapčić iz Srebrenika, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Tuzli.

Edo

Pozdravljajući skup Demetlika je istaknuo kako se u Labinu i Istri živi u međusobnom poštivanju, prihvaćanju, razumijevanju i uvažavanju. Nakon pročitanih stihova „Moja Bosna“, Enesa Kiševića, u izvedbi Esada Ahmića, koji su mnoge u dvorani dirnuli do suza, predsjednik Općinskog vijeća Banovići Nermin Delagić, zahvalio se Labinu gradu domaćinu proslave. Nakon toga, prof.dr. Edin Mutapčić, profesor na tuzlanskom Pravnom fakultetu, upoznao  je učesnike skupa s historijom bosanskohercegovačke državnosti s posebnim akcentom na 25. novembar i  odluke ZAVNOBiH-a te na Dejtonski sporazum i njegovu ulogu.

slika_9926453232765

slika_4506402239257

U zabavnom djelu programa nastupila su Kulturno umjetnička društva, Đulistan iz Labina i Litva iz Banovića. Proslava je održana u organizaciji Vijeća i zajednica Bošnjačke nacionalne manjine te pod pokroviteljstvom Grada Labina. U organizacionom dijelu svakako je vrijedno istaknuti alfa i omegu cijele organizacije ing. Mehmeda Džekića,  predsjednika Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i Bošnjačke nacionalne zajednice grada Labina, njegove saradnike Rasima Halilovića i Esada Spahića, te vrijedne bošnjačke domaćice iz Labina koje su u vlastitim domovima pripremili bosanska jela.

slika_4782318873382

VIJESTI

Najnovije vijesti