Četvrtak, 25 Aprila, 2024

Bh. ćevapi na najpoznatijem Božićnom sajmu u Salzburgu

cevapi salzburg 3

Na najpoznatijem Božićnom sajmu u Evropi, koji se svake godine održava u Salzburgu u Austriji, promotivni štand već drugu godinu ima i Bosna i Hercegovina, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Iako je ovaj sajam rezerviran uglavnom za domicijelne izlagače, članovi Udruženja „BH Dijaspora“ dobili su od organizatora dopuštenje da na sajmu postave štand sa bh. proizvodima, a na kojem se viorila i zastava Bosne i Hercegovine.

Posjetiteljima sajma svakako je najzanimljiviji bio roštilj sa pravim bosanskohercegovačkim ćevapima.

Božićni sajam u Salzburgu, poznat i kao Christkindlmarkt, prvi put se spominje još u 15. stoljeću, i jedan je od najstarijih sajmova takve vrste u Evropi. Ranije je bio poznat pod nazivom sajam sv. Nikole (Nikolaimarkt), no danas se isključivo koristi naziv Christkindlmarkt. U današnjem obliku održava se od 1972. godine, nakon 40-ak godina pauze.

Salzburg je tokom sajma posebno mjesto, božićni duh osjeti se na svakom koraku. U to vrijeme posjete ga stotine hiljada turista iz cijeloga svijeta.

Na Christkindlmarktu mogu se pronaći božićni ukrasi svih vrsta, boja i oblika, jelke, tople kape, rukavice i šalovi, ali i sve vrste slatkiša, kolačića, toplih napitaka.

Izvor: Patria

VIJESTI

ZANIMLJIVOSTI