Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Trgovci “Gradačačke pijace” posjetili načelnika Općine Srebrenik

Posjeta

Danas je grupa od osamnaest  srebreničkih trgovaca koji su radili na Novoj pijaci “Porebrice”  poznatijoj kao “Gradačačka pijaca”  posjetilo je Općinu Srebrenik. U jednosatnom razgovoru sa općinskim načelnikom   Nihadom Omerovićem,  iznijeli su svoje probleme nastale katastrofalnim požarom, u zoru proteklog ponedjeljka. Izgorjelo je tada 480 aktivnih radnji sa robom i svim inventarom, ali i još dosta propratnih objekata i radnji koje nisu bile u funkciji.
Svi oni su uzeli radnje pod zakup od firme “Nova pijaca” d.o.o. i uredno plaćali zakupninu i ostale namete koje su imali, pa i mjesečnu naknadu za obezbjeđenje i sigurnost objekata i robe. Na žalost sada su ostali, kako su rekli, na ledini, bez radnji, robe i posla.
koridor4
Upoznali su načelnika da je po njihovim saznanjima Općina Gradačac već donijela Odluku o oslobađanju plaćanja koncesije – zakupnine za 2016. godinu, pa će im i to biti od pomoći kako bi prebrodili ove teške trenutke. Rekli su da su mnogi već dolazili na lice mjesta i obećavali pomoć, a prema nekim informacijama i predstavnici pojedinih ambasada i prijateljskih zemalja.
Posjeta
Općinski načelnik je svima izrazio žaljenje zbog pričinjene štete i obećao svesrdnu pomoć oko iznalaženja mogućnosti i načina da se preko viših nivoa vlasti obezbijedi potrebna pomoć. Već sutra će biti upućeni pismeni zahtjevi i molbe za pomoć domaćim i stranim institucijama, kao i dopis Općini Gradačac. Zajedno je konstatovano da se čim prije podignu nove radnje i omogući početak normalnog rada na ovoj pijaci od koje samo u Općini Srebrenik direktno ili indirektno živi nekoliko hiljada ljudi.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI