Petak, 29 Marta, 2024

Općina Srebrenik se pobratimila sa turskim gradom Edremit

Početkom februara 2016. godine delegacija privrednika općine Srebrenik, predvođena načelnikom općine Srebrenik Omerović Nihadom, posjetila je Tursku, gdje je općina Srebrenik, po prvi put u svojoj historiji, ozvaničila veze sa nekim gradom.

Turska nacelnik
Detalji sa potpisivanja protokola o bratimljenju

Na prigodnoj svečanosti potpisan je Protokol o bratimljenju općine Srebrenik sa gradom Edremit u Turskoj oblasti Balikesir. Općina Edremit ima ukupno 140.000 stanovnika i nalazi se na obali Egejskog mora. Inače prve aktivnosti bratimljenja općine Srebrenik sa turskom općinom Edremit su pokrenute jošš u decembru 2011. godine, a veliku pomoć u ostvarivanju kontakata je pružžio počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Ahmet Kemal Baysak.

Turska nacelnik 1
Kamil Saka, gradonačelnik grada Edremit i Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik

Druga općina s kojom će općina Srebrenik pokrenuti aktivnosti na bratimljenju, tokom boravka u Turskoj, je općina Efeler u oblasti Aydin. Efeler je centralna općina u Aydinu i ima oko 270.000 stanovnika. –“Općina Srebrenik ima potrebu za uspostavljanjem kvalitetnih ekonomskih, kulturnih, sportskih, obrazovnih i drugih veza sa drugim općinama i gradovima, te nam je velika čast i zadovoljstvo ššto je konačno doššlo do realizacije bratimljenja sa Općinom Edremit, a nadamo se uskoro i sa općinom Efeler. Napominjem da potpisivanje protokola o bratimljenju neće ostati samo mrtvo slovo na papiru te ćemo našše domaćine u Turskoj pozvati da, u ššto kraćem roku, organizuju uzvratnu posjetu kako bi im predstavili Srebrenik i njegove potencijale”-istakao je načelnik Omerović nakon ceremonije potpisivanja bratimljenja sa gradom Erdemit, saopćeno je iz općine Srebrenik.

Turska nacelnik 2
Protokol o bratimljenju općine Srebrenik i grada Edremit

VIJESTI

Najnovije vijesti