Petak, 26 Aprila, 2024

Pjesmom i igrom kroz BIH počela manifestacija “Dani Povelje”

folklor-2 (1)

KUD “Mehmed Ibrahimović” Srebrenik zajedno sa gostima KUD “Biser” iz Tojšića priredili su večeras publici u Domu kulture u Srebreniku zanimljivo folklorno-muzičko veče, čime je i zvanično počela ovogodišnja manifestacija “Dani Povelje” Srebrenik 2016.

U zanimljivom programu pod nazivom “Pjesmom i igrom kroz Bosnu i Hercegovinu” članovi ova dva kulturno-umjetnička društva predstavili su se sa tradicionalnim igrama naroda BiH, kao i sa tradicionalnim pjesmama ovog podneblja. Naročito je zanimljivo što su programe izveli uglavnom najmlađi članovi ova dva društva.

Manifestacijom “Dani Povelje” Srebrenik 2016. obilježava se 683. godišnjica Povelje Bana Stjepana II Kotromanića napisana pod zidinama srednjovjekovnog grada Srebrenika 15. februara davne 1333. godine. Ovaj datum predstavlja svojevrstan rođendan grada Srebrenika jer je tada ime ovog grada prvi put spomenuto u pisanim historijskim dokumentima. Generalni pokrovitelj ovogodišnje šestodnevne  manifestacije “Dani povelje” je načelnik općine Nihad Omerović.

Manifestacija “Dani Povelje” Srebrenik 2016. nastavlja se već sutra od 9 sati šetnjom od Doma kulture do planinarskog doma Lipici na planini Majevici, a i ove godine planinarsko društvo Majevica Srebrenik za sve ljubitelje prirode iz Srebrenika i drage goste iz drugih gradova i država priredit će zanimljiv program rekreativne šetnje i druženja na planinarskom domu u prelijepom ambijentu planine Majevice.

 

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI