Četvrtak, 28 Marta, 2024

Osam nevjerovatnih vojnih tehnologija i oružja koja će promijeniti način ratovanja

tehnologija1

SAD će u ovoj godini potrošiti 80 milijardi dolara samo kako bi kreirali nova oružja, a još veća potrošnja planirana je u 2017. godini. Portal Kiplinger.com piše o novim oružjima i tehnologijama koje se u SAD-u i drugim zemljama mogu očekivati u narednom periodu, a koje će promijeniti način ratovanja u budućnosti.

1. Samonavodeći meci
U ovim mecima nalazit će se senzori zahvaljujući kojima će moći promijeniti pravac kretanja, zbog čega će i najveći amateri moći savršeno rukovati oružjem.

2. Tihe podmornice za podvodni lov
Brojne zemlje rade na razvoju ovih podmornica koje su ukratko opisane kao “dronovi pod vodom” zaduženi za lov drugih plovila. Radi se o malim ali ubojitim podmornicama koje neće imati posadu i kojima će biti moguće upravljati sa daljine.

3. Laserski topovi
Američke vojne snage već su testirale ovo oružje u Perzijskom zaljevu i trenutno se radi na njegovom usavršavanju.

4. Svi vojni brodovi uskoro bi mogli imati svoje letjelice
Brodovi kao što su razarači, koji do sada nisu nositi letjelice, uskoro bi to mogli. Naime, američke vojne snage rade na projektu izrade dronova koje će imati svaki razarač, a koji će biti “njihove oči u zraku”.

5. Zaštitno ionizirajuće polje
Boeing je patentirao sistem zaštite svojih letjelica zaštitnim ionizirajućim poljem kako bi se spriječio eventualni udar projektila ispaljenih sa zemlje ili iz zraka, što bi vojna industrija također mogla iskoristiti.

6. Bolja kamuflaža
Naučnici na Univerzitetu u Californiji rade na projektu zahvaljujući kojem će vojnici biti skriveni i noću od infrared vizuelnog sistema protivničke vojske.

7. Sljedeća generacija nevidljivih bombardera
Ovi avioni bit će mnogo veći i brži od postojećih, a detektovati ih bit će skoro nemoguće. Također, ove letjelice će mijenjati boju, te će se tako bolje uklopiti u okruženje, odnosno vremenske uvjete

8. Satelit koji će loviti i uništavati druge satelite
Ova tehnologija omogućila bi američkoj vojsci da ukloni bilo koji satelit koji smatraju opasnim po sigurnost građana SAD-a. Uništavanju drugog satelita pristupilo bi se reflektovanjem sunčevih zraka, pri čemu bi došlo do topljenja protivničkog satelita.

VIJESTI

ZANIMLJIVOSTI