Subota, 27 Aprila, 2024

Održana promocija knjige „Naselja uz stari grad Srebrenik“

U prepunoj Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održana promocija knjige „Naselja uz stari grad Srebrenik“, autora Dževada Nuhanovića. Prije izlaganja promotora ovog djela, kao i samog autora, svi prisutni su mogli poslušati prigodnu izvedbu „Srebrenika nema do Travnika“, sazlije Ahmeta Hogića. Prisutnima se prije zvaničnog govora o samoj knjizi, u ime načelnika općine Srebrenik, obratio šef službe za društvene djelatnosti Muhamed Jašarević.

Knjiga „Naselja uz stari grad Srebrenik“ se sastoji od pet poglavlja. Prvo poglavlje ovog djela obrađuje historijske činjenice o Srebreniku, dok se u drugom poglavlju opisuju ojkonimi. U trećem poglavlju knjige čitaoci mogu saznati nešto više o korijenima naselja uz stari grad Srebrenik. U četvrtom poglavlju knjige može se doznati nešto više o hafizima iz spomenutog kraja, dok je peto poglavlje posvećeno poginulim borcima i civilima iz Gornjeg i Donjeg Srebrenika.

Promotori djela bili su: mr. Abdulah Arifović, Ramo Džombić Učo i dr. Izudin Kešetović.

U svom obraćanju, autor Dževad Nuhanović, profesor bosanskog jezika i književnosti, zahvalio se prisutnima na prisustvovanju promociji.  Kako je naveo autor ovog djela, knjiga je istraživački rad o mikroprostoru prilagođen onima koji je čitaju. Između ostalog, autor je istakao da mu je želja da ova knjiga prođe mnogo ruku, i da mnoge potakne na istraživanje svojih korijena.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI