Petak, 26 Aprila, 2024

Aktivisti AKMOS-a iz Srebrenika odlično predstavili Srebrenik u Mostaru

MOSTAR-–-Izrada-zagovaračkog-akcionog-plana-za-mlade

 

U periodu od 17. do 20. maja 2016. godine delegati Omladinskog razvojnog centra „AKMOS“ Amir Arifović, Amila Imširović i Halid Salkić u Mostaru su učestvovali na radionici “Izrada zagovaračkog akcionog plana za mlade” koja je realizovana u okviru projekta “Orodnjavanje izgradnje mira na lokalnom nivou” koji se implementira na području 6 opština, Tuzlanski kanton (Srebrenik, Gračanica i Tuzla) i regija Birač (Bratunac, Srebrenica, Milići). Strategije za mlade sa područja ovih opština su istekle i po nekoliko godina, a u nekim nikada nisu ni usvojene.

Na ovoj radionici učesnici su iznijeli probleme sa kojima se susreću mladi u svojim lokalnim zajednicama, te predložili moguća rješenja. Projekat realizuje „HO Horizonti“ Tuzla a finansijski je podržan od švedske Fondacije Kvinna till Kvinna.

mostar1

Amir Arifović, predsjednik Omladinskog razvojnog centra „AKMOS“ istakao je da cjelokupan projekat u velikoj mjeri doprinosi poboljšanju statusa mladih u općinama čiji su predstavnici učestvovali na pomenutoj radionici te vjeruje da će se to proširiti i na druge općine u kojima se mladi susreću sa istim ili sličnim problemima,kao i da će se nakon izrade akcionih planova doprinijeti bržem i konkretnijem rješavanju problema mladih prvenstveno u općini Srebrenik ali i u drugim općinama. Dodao je da će tim Omladinskog razvojnog centra „AKMOS“ u narednom periodu aktivno raditi na izradi akcionog plana za općinu Srebrenik te da će ponuditi konkretna rješenja problema, kako bi se mladim ljudima dalo više prostora da učestvuju u socijalnim, ekonomskim, političkim, društvenim i kulturnim segmentima.

Amila

Smatram da je radionica bila zaista uspješna i velikim dijelom  je utjecala na mene.Ponosna sam na to što sam upoznala sve one divne ljude, čula njihove priče, iskustva i što smo zajedno pronašli rješenja za mnoge probleme s kojima se suočavaju mladi u općini Srebrenik ali i u drugim općinama. Ovaj seminar za mene je velika prekretnica u životu jer nakon njega sad cu koračati mnogo sigurnije ka realizaciji projekata i saniranju problema koje smo na radionici obrazložili, koji nam stvaraju prepreku u razvijanju naše kreativnosti i djelovanju na tome da Srebrenik bude kompaktibilnije mjesto za mlade. Hvala organizatorima što su se potrudili oko organizovanja radionice, trenericama što su uložile sebe da nam prenesu veliki dio znanja, te hvala Omladinskom razvojnom centru  “AKMOS” što su mi pružili priliku da učestvujem u radionici i zaista mi je čast što sam dio jedne ovako pozitivne i jake ekipe. „ – ispričala nam je Amila Imširović.

Moji utisci sa radionice su zaista pozitivni i smatram da je mladima potrebno posvetiti više pažnje i prostora kako bismo svi zajedno dali doprinos razvoju lokalne zajednice. Na radionici sam stekao nove vještine koje ću koristiti u daljem radu. Dodatno me motivisalo to što sam uvidio da mladi ljudi mogu napraviti veliki korak i  da svi na neki način dijelimo iste ili slične probleme. Radionice su bile veoma zanimljive i podstakle su nas, mlade ljude , da shvatimo važnost kreiranja strategija za mlade u našim lokalnim zajednicama.“ – istakao je Halid Salkić.

Mostar

Motivisani i inspirisani iskustvom koje su dobili na konferenciji koračaju ka realizaciji projekta odnosno ka kreiranju strategije za mlade na području Općine Srebrenik, koja je zaista prijeko potrebna,  jer mladi su naša sadašnjost i naša budućnost.

 Napominjemo, kao pripremu za konferenciju u prostorijama ORC “AKMOS” Srebrenik održane su tri debate na teme:

1. Uticaj omladinskih organizacija na mlade

2. Govor mržnje na sportskim događajima

3. Sjećanje na događaje u Srebrenici.

 

 

VIJESTI

Najnovije vijesti