Petak, 19 Aprila, 2024

Preminuo Bata Živojinović!

Legendarni jugoslovenski i srbijanski glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22.45 sati u bolnici “Sveti Sava” u Beogradu, javili su beogradski mediji.

Živojinović je bio pozorišni, televizijski i filmski glumac. Na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu “Pjesma sa Kumbare”. Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.

BataZivojinovic

Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika takozvanog “Crnog talasa” u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina.

Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio tokom 60-ih i 70-ih, a jedan od njih, “Valter brani Sarajevo”, donio mu je veliku popularnost u Kini.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Od početka devedesetih godina bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na republičkim predsjedničkim izborima u Srbiji. Smatra se najvećim srbijanskim glumcem, sa najviše uloga. Živojinović se nalazio na odjeljenju intenzivne njege u bolnici “Sveti Sava”, a primljen je na Veliki petak zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Poslije komplikacija, amputirana mu je noga. Poznati glumac već nekoliko godina imao je narušeno zdravlje. Prije četiri godine doživio je težak moždani udar. Skoro godinu dana je ležao u Specijalnoj bolnici za liječenje cerebrovaskularnih bolesti u Beogradu. U oktobru 2006. godine doživio je srčani udar, a bolovao je i od gangrene, koju je liječio na Kubi uz pomoć kćerke Jelene.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti