Petak, 26 Aprila, 2024

Načelnik Nihad Omerović upriličio prijem za učesnike memorijalnog maratona

maraton

Danas je u Srebreniku, u kabinetu Općinskog načelnika Nihada Omerovića, upriličen svečani prijem za učesnike memorijalnog maratona “TUZLANSKA KAPIJA – 2016”
Načelnik Omerović se zahvalio predstavniku organizatora memorijalnog maratona Kemalu Bukviću  i učesnicima maratona, uz napomenu, da svi mi u Srebreniku,  cijenimo napor koji maratonci čine kako bi na svoj način obilježili ovaj tužni dan.
maraton1
Idejni pokretač i organizator maratona je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a u ovom drugom po redu maratonu “KAPIJA – 2016” učestvuje desetak maratonaca iz Zagreba, Slatine i Osijeka, inače ratnih vojnih veterana i invalida, raznih nacionalnosti.
maraton2
U Orašju i Srebreniku su im se pridružili i atletičari atletskog kluba Sloboda iz Tuzle. Oni će u dva dana pretrčati dionicu od granice Hrvatske i BiH, sa mosta na rijeci Savi u Orašju  do Tuzle, u dužini od 80 kilometara, i na taj način odati dužnu počast tuzlanskoj mladosti i poginulim na Kapiji, na današnji dan 1995. godine.
maraton3
Tada je sa četničkih položaja na planini Ozren, u večernjim satima ispaljena granata na centar Tuzle, na civile, koja je pokosila 71 mladi život a ranila 299 osoba. Maratonci iz Hrvatske na svom putu prema Tuzli, juče po podne su stigli u Srebrenik, gdje su prespavali, a danas će se u Tuzli priključiti obilježavanju 21. godišinjice stradanja tuzlanske mladosti.
maraton4
Srebrenički moto klub Kojoti sa svojim članovima na motorima, pridržio maratoncima i u njihovoj pratnji krenuo put Tuzle. Tačno u devet sati ispred nove zgrade Općine, martonci su nastavili svoju trku i put prema  tuzlanskoj Kapiji, dok je nad srebreničkom dolinom počela padati kiša, kao da je i nebo plakalo za nevinim žrtvama masakra na tuzlanskoj Kapiji, 25. maja 1995. godine.
maraton5
maraton6
maraton7

VIJESTI

Najnovije vijesti