Petak, 26 Aprila, 2024

Završena 8. likovna kolonija Majevica

s3

U proteklih desetak dana u nesvakidašnjoj ljepoti planine Majevice i imanja Svjetlana Bešića, srebreničkog slikara i ljubitelja prirode , održana je osma po redu kolonija “Majevica 2016.”, u organizaciji Umjetničke kolonije “Majevica”.

U prelijepom prirodnom ambijentu umjetnička djela stvaralo je devet likovnih umjetnika iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije,Rusije i BiH. Gosti umjetnici naslikali su 30 slika na kojima preovladavaju motivi Majevice i Starog grada Srebrenika.

Ova likovna kolonija pokrenuta je 2008. godine s ciljem očuvanja prirodnih ljepota planine Majevice, a kako ističe Svjetlan Bešić, zahvaljujući ovoj koloniji priča o njenim ljepotama otišla je širom svijeta, Majevica je postala otvorena za umjetnike i sve dobronamjerne ljude. Posebnu zahvalnost Bešić je izrazio srebreničkim privrednicima koji su i ove godine podržali ovaj projekat promocije prirodnih ljepota ovog kraja.

U proteklih 8 godina u ovoj koloniji boravilo je oko 50 umjetnika iz BiH i inozemstva koji su naslikali preko 300 umjetničkih djela, a neka od tih djela završila su na dobrotvornim aukcijama za finansiranje humanitarnih akcija.

s1

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI