Petak, 19 Aprila, 2024

BREXIT ne ugrožava finansijsku stabilnost BIH

 

bak2

Izlazak Velike Britanije iz EU u ovom trenutku nema bilo kakav neposredan efekat na finansijsku stabilnost BiH, prije svega, na stabilnost bankarskog sektora, saopšteno je danas iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da stabilnost valutnog odbora, kao modela monetarne politike u BiH, ni jednog trenutka nije dovedena u pitanje i Centralna banka BiH nastavlja sa njegovom primjenom.    Sa makroekonomskog stanovišta, BiH bi mogla da trpi određene negativne efekte po osnovu “Brexita” u mjeri u kojoj sve navedene turbulencije budu dovele do usporavanja privrednog rasta u evrozoni.    S obzirom na to da se Velika Britanija ne može svrstati u kategoriju značajnih spoljnotrgovinskih partnera BiH, ne očekuju se značajniji direktni negativni uticaji po osnovu pada privredne aktivnosti u toj zemlji.

“Ukratko, u ovom trenutku se ne očekuju snažniji direktni efekti na ekonomska i finansijska kretanja u BiH. U mjeri u kojoj se političke i neizvjesnosti na evropskim finansijskim tržištima budu reflektovale na usporavanje privrednog rasta u evrozoni, takav razvoj događaja može imati određene negativne efekte na ekonomsku aktivnost u zemlji”, ističe se u saopštenju.

VIJESTI

Najnovije vijesti