Četvrtak, 28 Marta, 2024

Vlada TK omogućila volonterski staž za 288 mladih osoba

Oko 290 nezaposlenih mladih osoba koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje TK dobit će u narednom periodu priliku za obavljanje volonterskog staža.

ucenici, srednja

Foto: Ilustracija

Svim kandidatima koji su imali urednu dokumentaciju data je prilika za stjecanje prvog radnog iskustva u trajanju od godinu dana. Za ove namjene Vlada Tuzlanskog kantona je izdvojila 800.000 konvertibilnih maraka. Radi se o 230 maraka po jednom volonteru, što znači da poslodavci, nakon pružanja prilike mladim ljudima da pokažu svoje sposobnosti, nemaju nikakvih finansijskih obaveza jer je sredstva u potpunosti osigurala Kantonalna vlada.

„Radi se o 200 KM koje dobiva kandidat – volonter kao naknadu i 30 KM obaveze prema državi. Ono što je važno istaći je to da smo prošli petak objavili javni poziv za poslodavce i apelujem da za sve ove mlade ljude nađemo poslodavce, jer je prošle godine 80 kandidata ostalo bez poslodavca. Oni nisu uspjeli naći poslodavca i to je bilo šteta, obzirom da poslodavci praktično besplatno dobiju mladog obrazovanog čovjeka, a korist je obostrana”, rekao je ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak.

„Osim stipendija za pripadnike boračke populacije, za što smo nedavno izdvojili dodatnih milion KM i ovaj projekat čijoj završnici danas prisustvujemo pokazatelj je naše brige o boračkoj populaciji, ali i mladima uopšte” rekao je premijer Gutić i izrazio očekivanje da ovaj program u konačnici poluči efekat da dio poslodavaca koji budu konkurisali na ova sredstva, volontere koji se iskažu u narednih godinu dana zadrži u stalnom radnom odnosu.

Poziv za poslodavce koji žele primiti nekog od volontera je objavljen u petak 8. jula i traje desetak dana.

Na radno konsultativnom sastanku sa volonterima koji su na Konačnoj rang listi za obavljanje volonterskog staža predstavnici Ministarstva za boračka pitanja TK su volontere informisali o samom programu, njihovim obavezama i pravima.

„Treba iskoristiti ovu šansu i ovim putem pozivam poslodavce da se obrate nama i da saznaju imena ko to sve može obavljati stručno osposobljavanje, jer ti mladi ljudi veoma brzo uđu u posao i budu od koristi poslodavcima”, rekla je Razija Majstorović, predstavnica Službe za zapošljavanje TK.

Očekivanja su da procedura odabira poslodavaca i volontera bude završena do kraja augusta, te da već početkom devetog mjeseca budu potpisani prvi ugovori za volontiranje.

„Obzirom da škole ne rade, pretpostavljam da ćemo javni poziv za poslodavce morati ponoviti još jednom, negdje oko 15. augusta kad škole počnu raditi za one koji će volonterski staž obaviti u ustanovama obrazovanja, tako da je 1. septembar odnosno 1. oktobar je krajnji rok kada ćemo imati ugovore”, rekao je ministar Skopljak.
Ovu priliku ministar i premijer su volonterima savjetovali da svoje mjesto traže u realnom sektoru, jer su im tamo veće šanse za ostanak na tom radnom mjestu. Također je poručeno da moraju dati sve od sebe kod poslodavaca, odnosno nametnuti svoje ideje, kako bi stvorili mogućnost da budu angažovani i nakon obavljenog volonterskog staža – saopšteno je.

Izvor: Tuzlainfo.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti