Petak, 19 Aprila, 2024

“Putovi-Zapis o zemlji” u subotu 23. jula u Srebreniku

zapisozemlji

U subotu 23. jula s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Doma kulture Srebrenik izvešće se predstava  “Putovi-Zapis o zemlji”. Ulaz za posjetioce je besplatan.

Poetsko-muzički kolaž “Putovi-Zapis o zemlji” nastao je zajedničkom idejom glumca Irfana Kasumovića i magistra gitare Elvisa Sivčevića. Predstava ima za cilj da u vremenu mržnje, straha, i pohlepe pokaže da je duševna hrana baviti se lijepim. Kroz predstavu će biti predstavljeni pisci i kompozitori koji su prije nas živjeli, i još žive, u ovoj zemlji. Ponovo to vidjeti, naglas reći i o tome napraviti predstavu reditelj Irfan Kasumović ističe da je to najmanje što su mogli uraditi.

Razlozi za rad na ovoj tematici i pozorišnoj formi predstave, jeste da zreli ljudi vide kako mlađe generacije gledaju na klasike umjetnika, kao što su Meša Selimović, Aleksa Šantić, Mak Dizdar i mnogi drugi. Na ovaj način žele pokazati kako klasika izgleda u modernim tokovima, a najmlađi da spoznaju vrijednost i genijalnost naše kulturne baštine.

Predstava je nastala u produkciji BZK “Preporod” Tuzla, JU BKC Tk Tuzla i Gradskog pozorišta Živinice, a pod pokroviteljstvom Vlade TK. Premijereno izvođenje predstave “Putovi-zapis o zemlji” održano je   na ljetnoj sceni Gradskog bulevara Živinice 18. jula. Dok će u narednim danima turneja predstave biti nastavljena i u drugim općinama na području TK. Ne propustite je pogledati u Srebreniku, u subotu 23. jula od 20 sati. Ulaz slobodan.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI