Petak, 26 Aprila, 2024

Početak avgusta svježiji s kišom

sunce

Nakon kišovitog juna i nekoliko vrućih dana koji su pržili sve pred sobom, tropskih noći i bez daška vjetra, prvim kapima kiše obradovali su se svi. Rashladila je usijani asfalt i taman kad nas je lijepo osvježila, nastavila je da pada. I pada… Temperatura je sa 36 stepeni spala na 24 koliko je izmjereno danas u 12 sati u Tuzli. Žute meteoalarme kojima su se najavljivale ekstremno visoke temperature, zamijenit će alarmi za grmljavinu. Jer, u 15 dana koji slijede čeka nas nestabilno vrijeme. Meteorolozi predviđaju da će čak 10 dana padati kiša, a i ako ne bude padala, tmurno vrijeme pratit će izražena grmljavina, upravo zbog osjetnog pada temperature. Pripremite se na čak osam dana u kojima će odjekivati jaka grmljavina.

„Nestabilne vremenske prilike koje će se manifestovati u obliku lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom, zadržat će se do kraja ovog mjeseca. Manje izražena nestabilnost prognozira se na sjeveroistoku, krajnjem istoku Bosne i na jugu Hercegovine. Na širem području oko Tuzle u posljepodnvenim satima takođe se očekuje nestabilno vrijeme sa kišom, a lokalno je moguće nevrijeme sa grmljavinom i gradom“, pojašnjava Bakir Krajinović, Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

U periodu od srijede do utorka jutarnje temperature kretat će se od 16 do 21, dok će maksimalna dnevna temperatura u nekim dijelovima dostizati i do 33 stepena.

Ništa nije ekstremno, niti je neuobičajeno da se ovako duži vremenski period zadržavaju lokalni pljuskovi, koji daju sliku da je povećana količina padavina, međutim te padavine su neravnomjerno raspoređene kako geografski tako i količinski, pojašnjava Krajinović.

No, početakom avgusta očekuje se i stabilizacija vremenskih prilika. Tek 01. i 02. augusta lokalno može pasti malo kiše.

„Pred nama je mjesec koji klimatološki gledano nije ekstreman. Očekujem svakako više toplijih sunčanih dana, ali eto, prije podne dosta sunca, a poslije podne se naoblači pa kiša, to je ono što nas čeka“, tvrdi Krajinović.

Zbog kiše koja se očekuje prva dva dana avgusta bit će i niža temperatura, tek blago, ali u cijeloj zemlji. Najviše dnevne temperature u Bosni će se kretatit od 24 do 27 °C. A onda ponovo sunce i stabilizacija vremenskih prilika.

VIJESTI

Najnovije vijesti