Utorak, 16 Aprila, 2024

Počelo uređenje rijeke Sokoline

lisovici4

U Mjesnoj zajednici Lisovići započeli su radovi na uređenju korita rijeke Sokoline. U sklopu do sada najveće ekološke akcije u ovom naselju, uz pomoć građevinske mehanizacije proširit će se korito Sokoline u dužini od oko 4 kilometra, a uklonit će se i panjevi, drveće, nanosi šljunka i razne vrste otpada koje su neodgovorni pojedinci odlagali u riječno korito. Uz detaljno čišćenje i proširenje riječnog korita, na pojedinim kritičnim dionicama grade se i odbrambeni nasipi.

lisovici1

 –„Do sada sam u Općinskom vijeću Srebrenik više puta pokretao vijećničku inicijativu da se organizira jedna ovakva akcija, a zahvaljujući razumijevanju nadležnih organa, stekli su se uslovi za realizaciju do sada najvažnije akcije u ovom naselju. Zahvaljujući ovoj akciji, riječno korito Sokoline, koja protiče kroz najuži centar naselja, dobit će puno ljepši izgled, a osigurat će se i znatno veći protok vode u slučaju elementarnih nepogoda“, ističe Fahir Zukić, predsjednik MZ Lisovići.

lisovici3

Svi radovi trebali bi se završiti u narednih desetak dana, a realizacijom ovog projekta, spriječit će se izlijevanje ove bujične rijeke iz njenog korita i plavljenje stambenih i gospodarskih objekata. U realizaciju ovog projekta uložit će se 22.000 maraka, a sredstva je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

lisovici

Dio troškova za angažiranje radne snage na uklanjanjnju drveća iz riječnog korita vlastitim sredstvima finansira predsjednik MZ Lisovići Fahir Zukić, strastveni ekolog i veliki humanista koji vlastitim sredstvima pomaže mnoge humanitarne akcije u ovom kraju.

lisovici2

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI