Srijeda, 24 Aprila, 2024

Pokrivenost uvoza izvozom sa područja TK dostigla 98 posto

termo

Na nedavno održanoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona usvojen je Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016. – 2020. godina za prvu polovinu 2016.godine.

Integrisavši Strategiju razvoja TK u plan rada Vlade TK za 2016. godinu kantonalna vlada je učinila iskorak, izjavio je za Fenu ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić, koji ističe da uzevši u obzir zvanične podatke za prvi kvartal 2016. god, jasno se vidi da je pokrivenost uvoza izvozom sa područja TK dostigla 98 posto, dodavši da nivo proizvodnje i raznovrsnost proizvodnje koja postoji na području TK daje komparativnu prednost TK i stavlja ga na 1. mjesto u FBiH.

Smatra da razvoju privede ovog kantona doprinose i najavjeni projekti u energetskom sektoru i ističe da TK raspolaže sa više od 3.600 malih i srednjih preduzeća, te da na području TK trenutno egzistira 11.127 obrtnika, što je četvrtina obrtnika u FBiH.

Raznovrsnost i strateška opredijeljenost da proizvodnja koja se realizuje  na području TK svoje tržište nalazi na svjetskom i tržištu EU pokazatelj je da je u pitanju zdravi segment privrede, zaključuje Hodžić.

VIJESTI

Najnovije vijesti