Petak, 19 Aprila, 2024

Udruženje „Šljiva“ Srebrenik- razgovori o plasmanu izuzetno bogatog uroda šljive

sljivari za web

Sinoć je u prostorijama motela „Gradina“ održana sjednica Skupštine Udruženja šljivara „Šljiva“ Srebrenik, na kojoj je razgovarano o plasmanu izuzetno bogatog ovogodišnjeg uroda šljive.

Kako je istaknuto na sastanku, interes za otkup šljive iskazali su predstavnici Fabrike za preradu voća „Bosnaplod“ Brčko koji su spremni preuzeti oko 5.000 tona šljive, tako da ne bi trebalo biti problema s plasmanom tržnih viškova šljive. Prema riječima Taiba Joldića, direktora Voćnog rasadnika Srebrenik, ova firma će otkupljivati i u vlastitoj hladnjači privremeno skladišti šljivu za potrebe ove fabrike. Otkupna cijena za prvu klasu iznosi 0,33 KM, a za drugu 0,24 KM, s tim što će voćari koji isporuče minimalno deset tona šljive ostvariti i poticaj u iznosu od 7 feninga po kilogramu.

sljivari za web-1

Otkupljivači će voćarima osigurati i ambalažu, a plaćanje je zagarantirano u roku od deset dana od dana isporuke šljive. I vlasnik industrijske sušare Hasib Bijelić iz Srebrenika izrazio je spremnost da ove godine otkupi minimalno 250 tona šljive po približnim cijenama koje nude i ostali otkupljivači. Na sastanku su usvojeni i Izvještaj o radu za prošlu godinu i Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju, a razgovarano je i o statusu voćara i afirmaciji šljive.

VIJESTI

BIZNIS vijesti