Povodom obilježavanja Dana općine u Travniku je danas napravljena najveća porcija ćevapa u BiH.
Organizator ovog događaja je čuvena travnička ćevabdžinica “Hari”.
Porcija sadrži 2.160 ćevapa u “pitici” , kako u Travniku zovu somun ili lepinju, promjera 1,5 metara.
Porcija od 2.160 ćevapa napravljena je za 30 minuta. Tu isti porciju pojelo je za 15 minuta više od 300 građana…
– Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva u svijetu po mnogo čemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo je onih koji odmah ne pomisle da jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili. Za razliku od BiH, to su uradile Hrvatska i Slovenija te zasebno brendirale bosanske ćevape i uvrstile ih u gastronomsku ponudu – kazala je Aldijana Dizdar, marketing-menadžer ćevabdžinice “Hari” u Travniku.
Dodala je kako bh. ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top-listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominirani na listi najboljih jela internetske stranice “TasteAtlas-World food atlas”. (AVAZ)
MC