Petak, 18 Oktobra, 2024

Sanitarni inspektori do sada izrekli 38.910 rješenja o ograničenom kretanju

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH.

Od 15. marta, od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

Zdravstveni nadzor putnika na granicama se pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera, koja je u velikoj mjeri doprinijela sprečavanju širenja koronavirusa. Zbog toga će, prema najavama nadležnih zdravstvenih organa, mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH ostati na snazi dok se dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki dozvoljeno.

– Zaključno s danom 14. maja prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 38.910 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 988 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 617 rješenja o izolaciji, te 203 rješenja za vozače, 102 rješenja za pogranični promet i 66 za prekogranične radnike – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema dosad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 4.243 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 427 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 202 osobe kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu. Tokom jučerašnjeg dana, Inspektorat Brčko Distrikta je izdao 14 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti