Petak, 20 Septembra, 2024

Tuzlanski kanton: Rješava se problem dužnika koncesionih naknada

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici prihvatila i Izvještaj o radu Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.

Prema Informaciji, Komisija je u proteklom periodu postigla vidne rezultate, kako u pogledu broja zaključenih ugovora, tako isto i u pogledu izvršavanja obaveza po osnovu ugovora o koncesijama.

Kada je u pitanju nadzor, provjera rada koncesionara i praćenje izvršenja koncesionih ugovora, Komisija za koncesije je u potpunosti realizovala planirane aktivnosti kroz dva kontrolna nadzora koncesora i svih koncesionara koji su imali zaključene ugovore. Rezultati redovnog kontrolnog nadzora ogledaju se u tome da su ministarstva, kao koncesori, postigli maksimalnu ažurnost u sačinjavanju zapisnika o korištenju predmeta koncesija i izdavanju odgovarajućih rješenja i odluka o plaćanju koncesionih naknada.

Kao kontinuirani problem u posljednjih nekoliko godina ipak se nameće neizvršavanje ugovorom preuzetih obaveza od strane nekolicine koncesionara u smislu plaćanja koncesionih naknada.

Tu se prije svega misli na JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, ZD Rudnici „Kreka” d.o.o. Tuzla i JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, ZD Rudnik mrkog uglja „Đurđevik” d.o.o. Đurđevik. Međutim, jako je bitno naglasiti da se i taj problem uz veliki trud Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona i samog koncesionara pokušava rješavati i pronaći adekvatno rješenje za sve učesnike u koncesionom procesu – navdeno je u Izvještaju.

(Tuzlainfo.ba)

VIJESTI

Najnovije vijesti