Subota, 21 Septembra, 2024

Vlada FBiH: Sedmična incidenca u padu, blagi rast smrtnih slučajeva

U informaciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH navedeno je da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 205 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

“Sedmični inidikatori su u padu, osim broja smrtnih slučajeva koji bilježi blagi porast. Kod procjene rizika, KŠ FMZ u informaciji navodi da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH veoma ozbiljna iako se primjećuje blago poboljšanje. Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu. One trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funcionisanje normalnog života i privrede”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Podsjetimo, Vlada FBiH odlučila je na današnjoj sjednici da se policijski sat neće pomjerati, a usvojena je preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH da ograničenje kretanja u ovom entitetu i sljedeće sedmice ostane od 21 do pet sati.

VIJESTI

Najnovije vijesti