Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Veliki rast prodaje električnih automobila u 2020. godini

Iako je automobilska industrija zbog pandemije pretrpela snažan udarac, tokom 2020. prodaja električnih vozila bila je otporna na krizu i porasla je za čak 41% u odnosu na prethodnu godinu. Pored toga, prodaja električnih automobila dostigla je rekordnu brojku od tri miliona prodatih vozila u jednoj godini, navodi se u izveštaju koji je prošle nedelje objavila Međunarodna agencija za energetiku.

U izvještaju se navodi da je ovo samo početak trenda i da bi u narednih deset godina trebalo da vidimo veliku ekspanziju električnih vozila, piše „Klima101“.Nakon 2020. broj električnih automobila na ulicama porastao je na preko deset miliona, a najveći rast u prodaji zabilježen je u Evropi koja je pretekla Kinu po broju kupljenih električnih automobila. Tu se posebno ističu nordijske države, poput Norveške u kojoj su električni automobili činili više od polovine novih registracija automobila tokom prošle godine.

Prema trenutno važećim politikama i trendovima ukupan broj električnih vozila na svjetskim putevima dostigao bi 145 miliona do 2030. dok bi uz ambicioznije ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena taj broj u narednih deset godina mogao da dostigne 230 miliona električnih vozila.

Automobilski giganti se takođe okreću ovom trendu i sve više njih najavljuje fokus na prodaju električnih automobila u narednim godinama. Među posljednjima je Honda koja očekuje da će u 2040. proizvoditi isključivo električne ili automobile koji koriste gorivnu ćeliju na vodonik.

VIJESTI

BIZNIS vijesti