Petak, 20 Septembra, 2024

Šta će biti sa obećanim povećanjem minimalca u FBiH?

Vlada Federacije BiH održala je jučer sjednicu na kojoj je data tek usmena informacija u vezi sa procesom izrade seta fiskalnih zakona i njihovom upućivanju u federalni Parlament.

Od obećane reforme, rasterećenja privrede, povećanja minimalne plate i boljeg standarda radnika nema ništa. Zasigurno nas očekuje vruća jesen, kada se i federalni parlamentarci vraćaju sa kolektivnog godišnjeg odmora koji je počeo jučer.

Osim ove tačke, Vlada je razmatrala i izmijenila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova struje domaćinstvima i stimulaciji energetske učinkovitosti kojom je rok njene primjene produžen do 30. juna 2025. Odlukom je utvrđeno da pravo na subvencioniranje ostvaruju određene kategorije sa najnižim primanjima, penzioneri s minimalnom penzijom i korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi i centara za socijalni rad u FBiH.

Osnovni kriterij za subvenciju je potrošnja struje koja mora biti ispod prosječne (manja od 268 kWh mjesečno kod EPBiH, odnosno manja od 348 kWh kod EPHZHB). Odluka o provođenju mjera za smanjenje troškova struje domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti u primjeni je od 2011, a prosječan broj korisnika subvencija po godinama iznosio je oko 70.000.

Vlada je na prijedlog federalnog Ministarstva finansija utvrdila Prijedlog odluke o prihvaćanju dodatnog zaduženja po osnovu Ugovora broj 1 o amandmanu na Ugovor o zajmu od 1. februara 2023. između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, za realizaciju Projekta ‘’Izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica’’.

Za realizaciju ovog projekta osigurano je 25 miliona eura, ali je usljed izmijenjenih cijena građevinskih materijala i radova na tržištu, te utvrđenih dodatnih radova potrebno osigurati dodatnih pet miliona eura iz kreditnog zaduženja.

Oslobođenje

VIJESTI

Najnovije vijesti