Petak, 27 Septembra, 2024

Svjetski je dan farmaceuta

Svake godine 25. septembra obilježava se Svjetski dan farmaceuta, dan posvećen priznavanju ključne uloge koju farmaceuti igraju u zdravstvenom sistemu. Ove godine, tema obilježavanja je „Farmaceuti: čuvari zdravlja zajednice“, koja naglašava njihov doprinos u promicanju javnog zdravlja i podršci pacijentima.

Farmaceuti nisu samo stručnjaci koji izdaju lijekove, već i edukatori koji pomažu pacijentima u pravilnoj upotrebi lijekova, prepoznavanju nuspojava te pružanju savjeta o zdravom načinu života. Njihova uloga postaje sve važnija u vrijeme globalnih zdravstvenih izazova, poput pandemija ili epidemija.

Tokom pandemije COVID-19, farmaceuti su bili prva linija pomoći u zajednici, pružajući informacije o vakcinama i upravljajući potražnjom za lijekovima.

„Farmaceuti su od suštinske važnosti za očuvanje zdravlja naših zajednica. Njihovo znanje i pristup pacijentima čine ih ključnim partnerima u borbi za bolje zdravlje“, izjavila je dr. Ana Novak, predsjednica Farmaceutskog društva BiH.

Obilježavanje Svjetskog dana farmaceuta uključuje razne aktivnosti, od javnih edukacija i radionica do online kampanja na društvenim mrežama. Cilj ovih aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti farmaceutske struke i promicanje zdravih navika među građanima.

VIJESTI

Najnovije vijesti