Petak, 27 Septembra, 2024

Prevaranti uzeli stočaru iz Odžaka 10 bikova, nikada platili nisu

Kantonalno tužilaštvo Posavskog kantona potvrdilo je optužnicu protiv  protiv L. I. i D. Ć. zbog prevare. Kako je optuženi dvojac je u namjeri da za sebe pribave protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu poljoprivrednika T. G. iz Odžaka.

Naime, L. I. je tog 19. jula godine došao na imanje oštećenog lažno pokazujući zainteresiranost za kupovinu njegovih bikova. Nakon što je pogledao grla i ispregovarao navodnu kupovinu naveo je da grla može preuzeti tek nakon dvadeset dana. Međutim, devet dana kasnije ponovo dolazi kod istog poljoprivrednika zajedno sa D. Ć. i D. G., gdje vlasniku saopćava kako nije u mogućnosti kupiti bikove pod ranije dogovorenim uslovima, te da kupoprodaju pod tim uslovima želi prepustiti D. Ć., lažno navodeći da je on njegov poslovni partner, da ga jako dobro poznaje i da garantuje za njega. 

Kada je T. G. na to pristao, D. Ć. mu je lažno naveo da od njega želi kupiti bikove kao vlasnik firme „M. p.“  Č i da će mu novac isplatiti u roku od sedam dana, pa je vlasnik grla postupajući u zabludi, sa njim dogovorio kupoprodaju 10 bikova za cijenu od 38.287 KM. 

Iskoristivši nepažnju oštećenog, optuženi je knjigovođi M.D. iz Odžaka dao podatke o drugom preduzeću, tačnije firmi iz Banjaluke kao navodnom kupcu bikova, umjesto onom koje je ranije dogovoreno. Takve podatke knjigovođa je unio u račun-otpremnicu i pisani fiskalni račun, koje je T.G. potpisao i ovjerio pečatom. Prevarant je, međutim, znao da sa računa preduzeća iz Banjaluke nije u mogućnosti da plati bikove jer je već bio u blokadi i na njemu, kao ni na računu firme koju je prvu dogovorio, nije imao sredstava za isplatu.

Kada je preuzeo bikove, muškarcu kojeg je angažirao za prijevoz stoke rekao je da životinje kamionom preveze na klaonicu L. I., gdje su istovareni. Optuženi, kako se navodi u optužnici, u dogovorenom roku kao ni naknadno nisu T.G. uplatili kupoprodajnu cijenu za bikove.

“Optuženi su tako za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 38.287,08 KM, a T.G. prouzrokovali štetu u vrijednosti bikova sa PDV-om u iznosu od 38.287,08 KM , te štetu po osnovu neostvarenog poticaja za uzgoj bikova u iznosu od 4.500 KM, što ukupno iznosi 42.787,08 KM”, navodi se u optužnici.

Kako pišu Nezavisne, riječ je o od ranije poznatim prevarantima Banjalučaninu Daliboru Ćurliku i njegovom pomagaču Lokamnu I. Ćurlik je više puta prijavljivan tužilaštvu zbog prevara stočara širom BiH, koje je činio sa svojim saradnicima.

VIJESTI

Najnovije vijesti