Subota, 5 Oktobra, 2024

Delegacija Elektroprivrede BiH posjetila Gradsku upravu u Srebreniku

Delegacija Elektroprivrede BiH na čelu sa generalnim direktorom Sanelom Buljubašićem posjetila je Gradsku upravu u Srebreniku gdje je održan sastanak sa gradonačelnikom Adnanom Bjelićem,njegovim saradnicima i delegacijom privrednika iz ovog grada.

U pratnji generalnog direktora su bili i izvršni direktor za distribuciju Edisej Sjerotanović, direktor podružnice Elektrodistribucije Tuzla Adamir Jahić te šef poslovnice Srebrenik Alem Jusufagić.

Zajedno s njima prisustvovao je i predstavnik izvođača radova na značajnom projektu izgradnje novog 20kV dalekovoda Špionica, čija je vrijednost procijenjena na 1,1 milion KM.

Generalni direktor Buljubašić je podcrtao da će u narednom investicionom ciklusu Elektroprivreda dati fokus na investicije na području Tuzlanskog kantona ali i samog grada Srebrenika, uzimajući u obzir dugogodišnju zapostavljenost te ubrzani privredni razvoj na našem prostoru.

Na sastanku su prisustvovali i predsjednik Udruženja privrednika Sulejman Herceg te predstavnici privrednih društava koji imaju poslovne i proizvodne objekte na trasi budućeg dalekovoda. Ovaj projekat ima ogroman značaj za unapređenje elektroenergetskog sistema na našem području, jer će novi dalekovod imati duplo veću snagu u odnosu na postojeći, čime će se značajno poboljšati pouzdanost i kvalitet snabdijevanja električnom energijom naselja koja gravitiraju području Špionica.

Vrijeme predviđeno za realizaciju ugovora iznosi 160 dana. Iako će tokom rekonstrukcije dolaziti do povremenih prekida u snabdijevanju električnom energijom, završetkom projekta građani i privrednici će imati stabilniji i efikasniji elektroenergetski sistem.

Predstavnici privrednih društava iskoristili su priliku da upoznaju predstavnike Elektrodistribucije o postojećim problemima u elektroenergetskom sistemu na području Srebrenika, čime su otvoreni važni dijalozi o budućim poboljšanjima.

Također, tokom sastanka se razgovaralo i o mogućnostima izgradnje fotonaponskih elektrana te njihovom priključenju na mrežu, čime bi se omogućila veća energetska efikasnost i održivost u budućnosti.

-“Ovaj projekat predstavlja ključni korak ka modernizaciji infrastrukture, što će donijeti dugoročne benefite i privrednim subjektima i stanovnicima Srebrenika”, naveo je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

VIJESTI

Najnovije vijesti