Utorak, 8 Oktobra, 2024

Održana vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Grada Srebrenika.

Povodom prirodne nesreće koja je pogodila općine i gradove Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak i Kreševo, danas je održana vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Grada Srebrenika.

Komandant štaba, gradonačelnik Adnan Bjelić, kontinuirano je u kontaktu s načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica pogođenih poplavama i klizištima.

Na osnovu prikupljenih informacija i Odluke Vlade Federacije BiH o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH, Gradski štab civilne zaštite Grada Srebrenika, uz prisustvo predsjednika Udruženja privrednika, gospodina Sulejmana Hercegovca, donio je sljedeće zaključke:

1. Stavljanje resursa na raspolaganje: Gradski štab civilne zaštite stavlja na raspolaganje sve svoje materijalno-tehničke resurse i odgovorit će na zahtjeve ovlaštenih organa ugroženih lokalnih zajednica, u skladu s potrebama i vrstama potrebne pomoći.

2. Centralizacija pomoći: U cilju prikupljanja pomoći, bit će određeno jedno centralno mjesto za prikupljanje, sortiranje i pakovanje neophodnih artikala. Javnost će biti obaviještena naknadno o lokaciji za prikupljanje pomoći.

3. Obavijest o potrebnim artiklima: Nakon što Gradski štab primi spiskove potrebnih artikala iz ugroženih lokalnih zajednica, javnost će biti obaviještena o vrstama artikala koje će se prikupljati.

4. Koordinacija s Crvenim križem: Služba za zbrinjavanje, formirana unutar Crvenog križa pod rukovodstvom Gradskog štaba, bit će glavni nosilac aktivnosti prikupljanja potrebne pomoći.

5. Sastanak Udruženja privrednika: U nedjelju, 6. oktobra 2024. godine, održat će se sjednica Upravnog odbora Udruženja privrednika Grada Srebrenika, na kojoj će se razmatrati modaliteti pomoći ugroženim lokalnim zajednicama u koordinaciji sa Štabom civilne zaštite.

6. Finansijska pomoć: Odobrena novčana pomoć od strane Grada Srebrenika i Gradskog štaba civilne zaštite, namijenjena stradalim područjima će biti naknadno utvrđena i dostavljena.

7. Angažman gorske službe spašavanja: Gradski štab je, na čelu sa komandantom Adnanom Bjelićem, jučer ispratio ekipu Gorske službe spašavanja, koja je sretno stigla u Donju Jablanicu i već aktivno učestvuje u potragama za nestalim osobama.

8. Poziv volonterima i udruženjima: Gradski štab poziva sve volontere, udruženja i pojedince da svoje aktivnosti koordiniraju sa Štabom civilne zaštite, koji je glavni i jedini nosilac aktivnosti u planiranju, prikupljanju i distribuciji materijalnih dobara i ljudskih kapaciteta na području Grada Srebrenika.

Ovi zaključci predstavljaju osnovu za koordiniranu i pravovremenu akciju kako bi se pružila adekvatna pomoć stanovništvu pogođenom prirodnom nesrećom.

Gradski štab civilne zaštite nastavit će pratiti situaciju na terenu i u skladu s tim donositi daljnje odluke. Pozivamo sve građane da ostanu smireni, prate upute nadležnih službi i poštuju mjere sigurnosti.

Gradski štab civilne zaštite Grada Srebrenika

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI